Hel svinekam med honning i slowcooker
Denne retten gir deg en hel svinekam som “lager seg selv” i saktekokeren over flere timer. Kjøttet krydres med en blanding av tørkede urter, hvitløk, honning, olivenolje og soyasaus. Under kokingen blir den så mør at du kan rive den i fine strimler, og kokekraften reduseres til en smakfull saus som hels over kjøttet før servering. Dette er en flott festmiddag som krever lite oppfølging, men som leverer både smak og tekstur – perfekt til søndagsmiddag eller når du vil gjøre et godt inntrykk uten å stå på kjøkkenet hele dagen.

Ingredienser
Hoveddel
- 1,5 kg hel svinekam
- 2 ss oregano
- 2 ss basilikum
- 0,5 ts pepper
- 0,75 ts salt
- 4 fedd hvitløk
- 1,5 dl honning
- 2 ss olivenolje
- 0,5 dl soyasaus
- 2 dl parmesan
- 1 ss persille (valgfritt) – fersk til garnityr
- 0,5 ts timian – garnityr
- 0,5 dl vann (valgfritt)
- 1 terning kjøttbuljong (valgfritt)
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forvarm saktekokeren og forbered svinekammen
Gjør klar saktekokeren (slow cooker) slik at den er varm og klar til bruk.
Tørk av hel svinekam (1.5 kg) hvis den er fuktig. - Bland krydder- og glasurblandingen
I en bolle: kombiner oregano (2 ss), basilikum (2 ss), salt (0.75 ts), pepper (0.5 ts) og finhakket hvitløk (4 fedd).
Rør inn honning (1.5 dl), olivenolje (2 ss) og soyasaus (0.5 dl) til det blir en jevn blanding. - Smør kjøttet med glasur
Gni blandingen godt inn over hele svinekammen, også på undersiden.
- Legg kammen i saktekokeren
Plasser svinekammen i saktekokerens gryte.
- Tilsett litt væske (valgfritt)
Du kan tilsette ca. vann (0.5 dl) med kjøttbuljong (1 terning) i bunnen av gryten for å sikre fuktighet og hindre at det brenner seg.
- Kok på lav varme over tid
La kjøttet stå på lav innstilling i 6–8 timer til det er så mørt at kjøttet lett slipper fra hverandre.
- Løs ut kjøttet og reduser kraften
Når svinekammen er ferdig, ta den forsiktig ut og riv den i strimler med to gafler.
Hell all væsken (kraft + glasurrester) over i en kjele. - Kok ned sausen
Kok opp kraften og la den koke på middels varme til den er redusert til omtrent halvparten – den skal tykne og konsentrere seg i smak.
- Hell saus over kjøttet
Legg kjøttstrimlene tilbake i saktekokeren eller i serveringsfat og hell den reduserte sausen over.
- Dryss ost og urter til slutt
Rist over revet parmesan (2 dl) samt finhakket persille (1 ss) og et lite dryss timian (0.5 ts).
ServeringsforslagServer med fløtegratinerte poteter eller ovnsbakte poteter, og dampede grønnsaker som gulrot og brokkoli.
En frisk salat med ruccola og cherrytomater fungerer fint ved siden av. La gjestene gjerne helle litt ekstra saus over kjøttet når de serverer seg.
Kilde
crockpot