Halvgrovt Havrebrød

Dette er et mykt og saftig hverdagsbrød laget på en blanding av havregryn, hvetemel og grovmel. Brødet får god smak og bedre holdbarhet ved å la havreblandingen svelle før deigen eltes. Oppskriften gir et luftig, mildt og barnevennlig brød som passer like godt til frokost som til matpakka. Deigen er lett å jobbe med og hever godt i former. Når brødene stekes med litt vannsprut i ovnen, får de en fin skorpe uten å bli harde.

Tid
3 t
Porsjoner
2
Vanskelighetsgrad
EASY
brod2

Ingredienser

Hoveddel

  • 200 g havregryn
  • 100 g hveteklievt. annet lyst kli
  • 50 g sukker
  • 9 dl vann
  • 100 g sammalt rugevt. sammalt hvete grov
  • 25 g salt
  • 1,5 pose tørrgjærblå type
  • 5 dl melk
  • 150 g meierismørsmeltes
  • 1650 g hvetemel
  • 2 stk brødformer
  • 2 stk bakeark

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Legg havreblandingen i bløt

    Bland havregryn (200 g), hvetekli (100 g), sukker (50 g) og vann (9 dl) i en stor bolle.

    Rør sammen og la stå i minst 2 timer eller over natten til havregrynene har svellet.

  2. Forbered grovmel og salt

    Mål opp sammalt rug (100 g) og salt (25 g).

    Sett det klart så det kan tilsettes etter at væsken er varmet.

  3. Varm melk og smelt smør

    Varm melk (5 dl) og smelt meierismør (150 g) i en kjele.

    Rør det sammen til en lunken blanding som holder cirka 30–35 grader.

  4. Bland inn gjær og grovmel

    Tilsett tørrgjær (1,5 pose), grovmel og salt i havreblandingen.

    Hell i den lunkne melk-smør-blandingen og rør godt.

  5. Elt inn hvetemel

    Tilsett hvetemel (1650 g) litt etter litt.

    Elt i kjøkkenmaskin på lav hastighet i cirka 10 min til deigen blir jevn og litt klissete.

  6. Øk eltehastigheten

    Skru opp hastigheten og elt videre i 5 min til deigen er smidig.

    Deigen skal være litt løs, men ikke rennende.

  7. La deigen heve

    Dekk bollen og la deigen heve til dobbel størrelse.

    Den kan se litt blaut ut, men det er riktig.

    Strø eventuelt litt mel på toppen hvis den virker for løs.

  8. Forbered brødformer

    Kle brødformer (2 stk) med bakeark (2 stk).

    Ha litt mel på hendene og fordel deigen jevnt i formene.

    Fyll formene litt over halvfulle.

  9. Etterhev i form

    La brødene heve til de når 2–3 cm under formkanten.

  10. Forvarm ovnen

    Sett ovnen på 245 °C over- og undervarme.

  11. Stek brødene

    Sett formene på nederste rille.

    Spray brødene lett med vann før du setter dem inn i ovnen.

    Stek i 20 min.

  12. Senk temperaturen

    Reduser temperaturen til 200 °C.

    Spray litt vann inn i ovnen en gang til etter cirka 10 min for å få fin skorpe.

    Stek videre i 20 min til brødene er gjennomstekte.

  13. Avkjøl brødene

    Ta brødene ut av formene og avkjøl helt på rist for å bevare skorpen.

  14. Serveringsforslag

    Skjær brødet i tykke skiver og server med smør, ost eller favorittpålegget ditt.

    Det fungerer også godt som basis for sandwicher eller som tilbehør til supper.