Gulrotfluffies

Gulrotfluffies er myke, ekstra luftige hverdagsboller der finrevet gulrot gir saftighet uten at smaken blir grøtete. Deigen er enkel å jobbe med, og bollene heves skånsomt i kald ovn for å bli så lette som mulig. Resultatet er myke brytebrød med gyllen overflate og et hint av sødme. Perfekte til frokost, kveldsmat eller som tilbehør til supper og salater.

Tid
1:35 t
Porsjoner
20
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
gulrotfluffies

Ingredienser

Hoveddel

  • 30 g fersk gjærsmuldret
  • 100 g meierismørsmeltet og lett avkjølt
  • 2,5 dl melkvarmet forsiktig
  • 2,5 dl vann
  • 100 g gulrøtterfinrevet
  • 2 stk eggsammenvispet
  • 2 ss perlesukker
  • 2 ts salt
  • 780 g hvetemel
  • 2 ss valmuefrøtil topping

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered gulrøttene

    Skrell gulrøtter (100 g) og riv dem fint på rivjern.

    Sett til side.

  2. Varm melk og vann

    Varm melk (2,5 dl) og vann (2,5 dl) i en kjele til lunkent, ikke varmere enn at du kan holde fingeren i blandingen.

    Ta kjelen av varmen.

  3. Smelt smøret

    Smelt meierismør (100 g) i en liten kjele og la det avkjøle litt før bruk.

  4. Rør ut gjæren

    Smuldre fersk gjær (30 g) i en stor bolle og hell over den lunkne melk– og vannblandingen.

    Rør til gjæren er helt oppløst.

  5. Bland inn smør, egg, gulrot og sukker

    Tilsett det smeltede meierismøret, det sammenvispede egg (1 stk), den finrevne gulroten og perlesukker (2 ss).

    Rør godt sammen.

  6. Tilsett mel og elt deigen

    Ha i hvetemel (180 g) og rør til blandingen begynner å samle seg.

    Tilsett salt (2 ts) og deretter resten av hvetemel (600 g) litt etter litt.

    Elt i maskin i 12–14 minutter til deigen er glatt og smidig.

  7. Del deigen

    Strø litt mel på benken.

    Velt ut deigen og del den i 20 like store emner, rundt 75 g hver.

    Form dem til jevne boller.

  8. Plasser bollene på brett

    Kle et stekebrett med bakepapir.

    Legg bollene tett, men ikke inntil hverandre.

    De skal få heve slik at de vokser litt sammen til luftige brytebrød.

  9. Pensle og topp bollene

    Pensle bollene med sammenvispet egg (1 stk) og dryss valmuefrø (2 ss) jevnt over.

  10. Hev i kald ovn

    Sett brettet i kald ovn.

    Sett en ildfast bolle med 1 liter varmt vann nederst i ovnen for å skape fukt.

    Lukk døren og la bollene heve i 45–60 minutter.

  11. Ta ut bollene før steking

    Ta bollene og vannbollen ut av ovnen.

    La bollene stå på kjøkkenbenken mens ovnen varmes opp til 225 °C.

  12. Stek bollene

    Sett brettet inn igjen når ovnen er varm.

    Stek bollene i 10–14 minutter til de er gylne og høres hule ut når du banker på undersiden.

  13. Avkjøl bollene

    Løft bollene over på rist og la dem avkjøle før servering.

    Da blir de lettest og mest fluffy.

  14. Serveringsforslag

    Server med smør og brunost, syltetøy eller som luftige middagsrundstykker.

    Passer også godt som base til sliders eller som tilbehør til supper og gryter.