Gulrotfluffies
Gulrotfluffies er myke, ekstra luftige hverdagsboller der finrevet gulrot gir saftighet uten at smaken blir grøtete. Deigen er enkel å jobbe med, og bollene heves skånsomt i kald ovn for å bli så lette som mulig. Resultatet er myke brytebrød med gyllen overflate og et hint av sødme. Perfekte til frokost, kveldsmat eller som tilbehør til supper og salater.

Ingredienser
Hoveddel
- 30 g fersk gjær – smuldret
- 100 g meierismør – smeltet og lett avkjølt
- 2,5 dl melk – varmet forsiktig
- 2,5 dl vann
- 100 g gulrøtter – finrevet
- 2 stk egg – sammenvispet
- 2 ss perlesukker
- 2 ts salt
- 780 g hvetemel
- 2 ss valmuefrø – til topping
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered gulrøttene
Skrell gulrøtter (100 g) og riv dem fint på rivjern.
Sett til side. - Varm melk og vann
Varm melk (2,5 dl) og vann (2,5 dl) i en kjele til lunkent, ikke varmere enn at du kan holde fingeren i blandingen.
Ta kjelen av varmen. - Smelt smøret
Smelt meierismør (100 g) i en liten kjele og la det avkjøle litt før bruk.
- Rør ut gjæren
Smuldre fersk gjær (30 g) i en stor bolle og hell over den lunkne melk– og vannblandingen.
Rør til gjæren er helt oppløst. - Bland inn smør, egg, gulrot og sukker
Tilsett det smeltede meierismøret, det sammenvispede egg (1 stk), den finrevne gulroten og perlesukker (2 ss).
Rør godt sammen. - Tilsett mel og elt deigen
Ha i hvetemel (180 g) og rør til blandingen begynner å samle seg.
Tilsett salt (2 ts) og deretter resten av hvetemel (600 g) litt etter litt.
Elt i maskin i 12–14 minutter til deigen er glatt og smidig. - Del deigen
Strø litt mel på benken.
Velt ut deigen og del den i 20 like store emner, rundt 75 g hver.
Form dem til jevne boller. - Plasser bollene på brett
Kle et stekebrett med bakepapir.
Legg bollene tett, men ikke inntil hverandre.
De skal få heve slik at de vokser litt sammen til luftige brytebrød. - Pensle og topp bollene
Pensle bollene med sammenvispet egg (1 stk) og dryss valmuefrø (2 ss) jevnt over.
- Hev i kald ovn
Sett brettet i kald ovn.
Sett en ildfast bolle med 1 liter varmt vann nederst i ovnen for å skape fukt.
Lukk døren og la bollene heve i 45–60 minutter. - Ta ut bollene før steking
Ta bollene og vannbollen ut av ovnen.
La bollene stå på kjøkkenbenken mens ovnen varmes opp til 225 °C. - Stek bollene
Sett brettet inn igjen når ovnen er varm.
Stek bollene i 10–14 minutter til de er gylne og høres hule ut når du banker på undersiden. - Avkjøl bollene
Løft bollene over på rist og la dem avkjøle før servering.
Da blir de lettest og mest fluffy. - Serveringsforslag
Server med smør og brunost, syltetøy eller som luftige middagsrundstykker.
Passer også godt som base til sliders eller som tilbehør til supper og gryter.