Gryte med storfekjøtt, poteter og grønnsaker
En enkel og smakfull gryterett der alt lages i én gryte. Kjøttet blir mørt, grønnsakene får god kraftsmak, og du slipper både steking og unødvendig oppvask. Perfekt på en lat søndag når du vil ha varm, hjemmelaget mat uten å stå på kjøkkenet i flere timer.

Ingredienser
Hoveddel
- 1,5 kg høyrygg av storfe – evt. bog, i store terninger
- 10 stk sjalottløk – delt i to hvis store
- 5 stk gulrøtter – kuttet i store biter
- 1,5 kg poteter – kokefaste, med skall
- 8 fedd hvitløk – hele
- 2 stk laurbærblad
- 500 g hermetiske hakkede tomater
- 1 l oksekraft – evt. utblandet fond
- 2 ss balsamico vineddik – evt. rødvin
- 2 ss hvetemel
- 2 ts salt – smak til
- 1 ts pepper
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Varm opp ovnen
Sett ovnen på 150 °C og finn fram en ildfast gryte med lokk som tåler ovn.
- Lag basis for kraften
Hell oksekraft (1 l), balsamico vineddik (2 ss) eller 1 dl rødvin og hermetiske hakkede tomater (500 g) i gryta.
Tilsett hvetemel (2 ss) og visp til det er helt jevnt.
Krydre med litt salt (2 ts) og nykvernet pepper (1 ts). - Forbered grønnsakene
Skrell sjalottløk (10 stk) og del i to hvis de er store.
Skrell gulrøtter (5 stk) og kutt i grove biter.
Skyll poteter (1.5 kg) godt, men behold skallet.
Skrell hvitløk (8 fedd).
- Ha alt i gryta
Legg kjøttbitene av høyrygg av storfe (1.5 kg) i gryta sammen med grønnsakene, potetene, hvitløken og laurbærblad (2 stk).
Vend forsiktig slik at alt blir blandet med væsken. - Kok opp og sett i ovn
Kok gryta opp på middels varme, sett på lokk og plasser den midt i ovnen.
La den stå i 2–2,5 timer til kjøttet er helt mørt og potetene gjennomkokte. - Smak til og server
Ta gryta ut av ovnen, fjern laurbærbladene og smak til med mer salt og pepper.
- Serveringsforslag
Server gryta rykende varm med godt brød og en skje nyrørte tyttebær ved siden av.
Den passer perfekt til en kald vinterdag – og enda bedre dagen etter når smakene har fått satt seg.