Gryte med storfekjøtt, poteter og grønnsaker

En enkel og smakfull gryterett der alt lages i én gryte. Kjøttet blir mørt, grønnsakene får god kraftsmak, og du slipper både steking og unødvendig oppvask. Perfekt på en lat søndag når du vil ha varm, hjemmelaget mat uten å stå på kjøkkenet i flere timer.

Tid
2:50 t
Porsjoner
6
Vanskelighetsgrad
EASY
storfegryte

Ingredienser

Hoveddel

  • 1,5 kg høyrygg av storfeevt. bog, i store terninger
  • 10 stk sjalottløkdelt i to hvis store
  • 5 stk gulrøtterkuttet i store biter
  • 1,5 kg poteterkokefaste, med skall
  • 8 fedd hvitløkhele
  • 2 stk laurbærblad
  • 500 g hermetiske hakkede tomater
  • 1 l oksekraftevt. utblandet fond
  • 2 ss balsamico vineddikevt. rødvin
  • 2 ss hvetemel
  • 2 ts saltsmak til
  • 1 ts pepper

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Varm opp ovnen

    Sett ovnen på 150 °C og finn fram en ildfast gryte med lokk som tåler ovn.

  2. Lag basis for kraften

    Hell oksekraft (1 l), balsamico vineddik (2 ss) eller 1 dl rødvin og hermetiske hakkede tomater (500 g) i gryta.

    Tilsett hvetemel (2 ss) og visp til det er helt jevnt.

    Krydre med litt salt (2 ts) og nykvernet pepper (1 ts).

  3. Forbered grønnsakene
    1. Skrell sjalottløk (10 stk) og del i to hvis de er store.

    2. Skrell gulrøtter (5 stk) og kutt i grove biter.

    3. Skyll poteter (1.5 kg) godt, men behold skallet.

    4. Skrell hvitløk (8 fedd).

  4. Ha alt i gryta

    Legg kjøttbitene av høyrygg av storfe (1.5 kg) i gryta sammen med grønnsakene, potetene, hvitløken og laurbærblad (2 stk).

    Vend forsiktig slik at alt blir blandet med væsken.

  5. Kok opp og sett i ovn

    Kok gryta opp på middels varme, sett på lokk og plasser den midt i ovnen.

    La den stå i 2–2,5 timer til kjøttet er helt mørt og potetene gjennomkokte.

  6. Smak til og server

    Ta gryta ut av ovnen, fjern laurbærbladene og smak til med mer salt og pepper.

  7. Serveringsforslag

    Server gryta rykende varm med godt brød og en skje nyrørte tyttebær ved siden av.

    Den passer perfekt til en kald vinterdag – og enda bedre dagen etter når smakene har fått satt seg.

Gryte med storfekjøtt, poteter og grønnsaker oppskrift – Norsk | Matly