Eltefritt Grovbrød

Et saftig, grovt og enkelt hverdagsbrød som røres sammen rett i bollen – helt uten melstøv og kliss på kjøkkenbenken. Brødet er spekket med frø, korn og smak, og gir en myk, mettende konsistens. Perfekt til frokost, matpakke eller kveldsmat. Oppskriften gir to store brød og krever verken elting eller kjøkkenmaskin.

Tid
1 t
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
bread2

Ingredienser

Hoveddel

  • 625 g hvetemel
  • 250 g sammalt hvete
  • 120 g solsikkekjerner
  • 100 g linfrø
  • 40 g sesamfrø
  • 40 g gresskarkjerner
  • 50 g havregryn
  • 2,5 ts salt
  • 1 pk tørrgjær
  • 1 l vannlunkent
  • 1 ts meierismørtil pensling

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Bland deigen

    Ha

    • hvetemel (625 g)

    • sammalt hvete (250 g)

    • solsikkekjerner (120 g)

    • linfrø (100 g)

    • sesamfrø (40 g)

    • gresskarkjerner (40 g)

    • havregryn (50 g)

    • salt (2.5 ts)

    • tørrgjær (1 pk)

    ... i en stor bolle.

    Rør inn lunkent vann (1 l) til deigen blir klissete, men ikke for bløt.

    Bland godt til alt er jevnt fordelt.

  2. Fyll formene

    Smør brødformene med meierismør (1 ts) og fordel deigen jevnt i formene.

  3. Hev brødene

    Dekk til og la brødene heve i ca. 1 time, til de har hevet godt over kanten.

  4. Stek brødene

    Forvarm ovnen til 225 °C varmluft. Stek brødene midt i ovnen i 30–40 minutter.

  5. Etterstek uten form

    Ta brødene ut av formene, skru av varmluft og over til over-/undervarme.

    Stek videre i 5–10 minutter for sprø skorpe.

  6. Avkjøl

    Avkjøl brødene på rist før de skjæres opp.

  7. Serveringsforslag

    Server nystekte med smør og brunost, eller bruk som grovt hverdagsbrød til pålegg og supper.