Eltefritt Grovbrød
Et saftig, grovt og enkelt hverdagsbrød som røres sammen rett i bollen – helt uten melstøv og kliss på kjøkkenbenken. Brødet er spekket med frø, korn og smak, og gir en myk, mettende konsistens. Perfekt til frokost, matpakke eller kveldsmat. Oppskriften gir to store brød og krever verken elting eller kjøkkenmaskin.

Ingredienser
Hoveddel
- 625 g hvetemel
- 250 g sammalt hvete
- 120 g solsikkekjerner
- 100 g linfrø
- 40 g sesamfrø
- 40 g gresskarkjerner
- 50 g havregryn
- 2,5 ts salt
- 1 pk tørrgjær
- 1 l vann – lunkent
- 1 ts meierismør – til pensling
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Bland deigen
Ha
hvetemel (625 g)
sammalt hvete (250 g)
solsikkekjerner (120 g)
linfrø (100 g)
sesamfrø (40 g)
gresskarkjerner (40 g)
havregryn (50 g)
salt (2.5 ts)
tørrgjær (1 pk)
... i en stor bolle.
Rør inn lunkent vann (1 l) til deigen blir klissete, men ikke for bløt.
Bland godt til alt er jevnt fordelt. - Fyll formene
Smør brødformene med meierismør (1 ts) og fordel deigen jevnt i formene.
- Hev brødene
Dekk til og la brødene heve i ca. 1 time, til de har hevet godt over kanten.
- Stek brødene
Forvarm ovnen til 225 °C varmluft. Stek brødene midt i ovnen i 30–40 minutter.
- Etterstek uten form
Ta brødene ut av formene, skru av varmluft og over til over-/undervarme.
Stek videre i 5–10 minutter for sprø skorpe. - Avkjøl
Avkjøl brødene på rist før de skjæres opp.
- Serveringsforslag
Server nystekte med smør og brunost, eller bruk som grovt hverdagsbrød til pålegg og supper.