Grovbrød med sirup

Dette grove brødet med mørk sirup gir en fyldig og balansert smak med perfekt kombinasjon av sødme og korn. Brødet får en saftig konsistens takket være rugmel og sirup, og passer ypperlig til både frokost og lunsj. Det gir en rustikk og hjemmelaget følelse, med sprø skorpe og myk kjerne.

Tid
1:30 t
Porsjoner
5
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
bread

Ingredienser

Hoveddel

  • 500 g sammalt ruggrovt
  • 100 g sammalt rugfin
  • 100 g rugmelsiktet, til fordeig
  • 35 g salt
  • 1,2 l vannromtemperert
  • 1500 g hvetemel
  • 1,6 dl sirup
  • 100 g margarintil hoveddeig
  • 100 g margarintil pensling
  • 1 pk fersk gjær
  • 20 g meierismør
  • 1 stk langpanne
  • 1 stk bakeark

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Klargjør margarinen

    Del margarin (100 g) i små biter og la den bli romtemperert slik at den lettere blandes inn i deigen senere.

  2. Lag fordeigen

    Ha grov sammalt rug (500 g), fin sammalt rug (100 g), siktet rugmel (100 g) og salt (35 g) i en stor bakebolle eller kjøkkenmaskin.

    Tilsett romtemperert vann (1.2 l) og bland godt til en jevn og fuktig deig.

    Dekk bollen med plastfolie eller et klede og la stå i romtemperatur i 20 min for å trekke smak.

  3. Lag hoveddeigen

    Tilsett hvetemel (1500 g), mørk sirup (1.6 dl) og margarin (100 g) i fordeigen.

    Smuldre fersk gjær (1 pk) rett i blandingen.

    Elt deigen grundig i kjøkkenmaskin eller for hånd til den slipper kanten på bollen og blir smidig.

    Dekk bakebollen igjen med plastfolie eller klede og la deigen heve i 1 time.

  4. Form brødene

    Ta deigen ut på en lett melet benk.

    Del den i 5 like store emner, form hvert emne til et rundt eller avlangt brød.

    La brødene hvile i 5 min.


    Smør en langpanne og legg brødene tett inntil hverandre.

    Pensle litt smør mellom hvert brød for å hindre at de fester seg sammen under steking.

    Dekk til med plastfolie eller klede og la brødene heve til nesten dobbel størrelse, ca. 45 min.

  5. Stek brødene

    Pensle overflaten på brødene med smeltet margarin for å få en blank skorpe.

    Sett langpannen på nederste rille i ovnen.

    Stek ved 200 °C i 30 min, senk deretter temperaturen til 180 °C og stek videre i 20–30 minutter til brødene er gylne og har sprø skorpe.

    Avkjøl på rist.

  6. Serveringsforslag

    Server nybakt grovbrød med smør, brunost eller hjemmelaget syltetøy.

    Passer også perfekt som tilbehør til supper og gryteretter.