Gresskar Crème Brûlée

Denne gresskar crème brûlée er en perfekt kombinasjon av kremet vaniljekaramell og fyldig gresskarsmak. Den lages med fløte, egg og hjemmelaget eller hermetisk gresskarpuré, og får en lett krydret smak fra kanel. Når du knuser det sprø karamellaget med skjeen og dykker ned i den silkemyke kremen under, får du en dessert som både ser imponerende ut og smaker luksuriøst. Den kan lages flere dager i forveien og brennes rett før servering – ideelt for gjester eller en ekstra hyggelig kveld hjemme.

Tid
50 min
Porsjoner
8
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
pumpkin-creme-brulee

Ingredienser

Hoveddel

  • 1,75 dl kremfløte
  • 3 stk egg
  • 100 g sukker
  • 4 ss sukkertil karamellisering
  • 240 g gresskarpuré
  • 0,25 ts kanel
  • 1 l vannkokende, til vannbad
  • 8 stk ramekinerovnsfaste, à 1,2 dl
  • 1 stk plastfolie

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered utstyret

    Forvarm ovnen til 180 °C over- og undervarme.

    Plasser ramekiner (8 stk) i en stor ildfast form, og kok opp vann til vannbadet.

    Sørg for at gassbrenneren har gass og fungerer.

  2. Lag egg- og sukkerblanding

    Knekk egg (3 stk) i en bolle.

    Tilsett sukker (100 g) og visp til blandingen blir lys og jevn.

  3. Varm opp fløten

    Hell kremfløte (1.75 dl) i en liten kjele og varm den nesten til kokepunktet mens du rører hele tiden, slik at den ikke svir seg i bunnen.

    Den skal være varm, men ikke koke.

  4. Bland sammen krem og egg

    Hell den varme fløten sakte over i egg- og sukkerblandingen mens du visper hele tiden.

    Tilsett litt om gangen for å unngå at eggene koagulerer.

  5. Sil blandingen

    Sil blandingen gjennom en finmasket sil for å fjerne eventuelle eggebiter.

    Bruk en målekopp eller skål med helletut for å gjøre det enklere å helle senere.

  6. Tilsett gresskar og kanel

    Visp inn gresskarpuré (240 g) og kanel (0.25 ts) til alt er godt blandet og glatt.

  7. Hell i former og stek i vannbad

    Fordel blandingen jevnt i ramekinene.

    Hell forsiktig kokende vann (1 l) i den ildfaste formen til det står omtrent halvveis opp på sidene av ramekinene.

    Stek midt i ovnen i 35–40 minutter, til kremene er faste i kantene, men fortsatt litt dirrende i midten.

  8. Avkjøl og sett kaldt

    Ta formene forsiktig ut av vannbadet, avkjøl til romtemperatur, og dekk med plastfolie (1 stk).

    Sett i kjøleskapet i minst 4 timer, gjerne over natten.

  9. Karamelliser sukkeret før servering

    Rett før servering, dryss 1/2 ss sukker over hver porsjon og fordel jevnt. Totalt sukker (4 ss).

    Bruk gassbrenneren til å smelte sukkeret i sirkulære bevegelser til det danner et gyllent, sprøtt lag.

    La sukkeret stivne et par minutter før servering.

    Ikke sett dem i kjøleskap etterpå, da sukkerlaget blir mykt.

  10. Serveringsforslag

    Server gresskar crème brûlée med en kopp sterk kaffe eller espresso.

    Pynt gjerne med et lite dryss kanel på toppen eller et par ristede pekannøtter ved siden av for ekstra tekstur.