Gresk landbrød med yoghurt, honning, valnøtter og oliven

Dette saftige brødet er inspirert av greske bakerier der yoghurt, honning, nøtter og oliven ofte finner veien inn i deigen. Yoghurt gir myk og elastisk krumme, valnøtter bidrar med nøttepreg, og oliven gir små, salte overraskelser i hvert eneste skivekutt. Med sesamfrø både i deigen og utenpå får du en rik, aromatisk skorpe. Brødet er enkelt å lage og passer godt til salater, grillretter eller som et smakfullt tilbehør til småretter.

Tid
55 min
Porsjoner
2
Vanskelighetsgrad
EASY
greek-bread

Ingredienser

Hoveddel

  • 50 g fersk gjærsmuldres
  • 5 dl naturell yoghurtvarmes til den er lunken
  • 1 ts honningflytende
  • 2 ss meierismørsmeltes
  • 200 g valnøttergrovhakkes
  • 1,5 dl sesamfrø
  • 600 g hvetemeljusteres etter behov
  • 2 dl svart olivenuten stein, grovhakkes
  • 2 ts salt
  • 1 stk eggvispes til pensling, evt. vann
  • 1 stk bakeark

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Varm yoghurten

    Varm naturell yoghurt (5 dl) forsiktig i en liten kjele til den blir lunken, så gjæren kan løses opp uten å dø.

  2. Rør ut gjæren

    Smuldre fersk gjær (50 g) i en stor bolle og rør den ut i den lunkne yoghurten til den er helt oppløst.

  3. Bland inn honning og smør

    Tilsett honning (1 ts) og det smeltede meierismør (2 ss).

    Rør godt så det fordeler seg jevnt i blandingen.

  4. Forbered nøtter og frø

    Grovhakk valnøtter (200 g) og mål opp sesamfrø. Ha valnøtter og sesamfrø (1 dl) i bollen og rør inn.

  5. Tilsett mel og salt

    Rør inn salt (2 ts) og begynn å tilsette hvetemel (600 g) litt etter litt til du får en fast og smidig deig som slipper bollen.

    Elt deigen godt i 5–8 minutter for å få god struktur.

  6. Hev deigen

    Dekk bollen med plast eller et lokk og la deigen heve på et lunt sted til den dobler seg i størrelse.

  7. Forbered oliven

    Grovhakk svart oliven (2 dl) og tørk dem lett med kjøkkenpapir så de ikke tilfører ekstra væske.

  8. Elt inn oliven

    Når deigen er ferdighevet, elt inn de grovhakkede oliven til de er godt fordelt.

  9. Form brødene

    Del deigen i to like store emner.

    Form hvert emne til et avlangt brød og legg dem på et stekebrett kledd med bakepapir.

    Snitt et par diagonale snitt på toppen med en skarp kniv.

  10. Etterhev brødene

    Dekk brødene lett med plast og la dem etterheve i ca. 20 min på et lunt sted.

  11. Pensle og topp brødene

    Pensle overflaten med sammenvispet egg (1 stk).

    Strø jevnt over de resterende sesamfrø (0,5 dl).

  12. Stek brødene

    Sett brødene nederst i ovnen og stek ved 200 °C i ca. 30 min til de er gyldne og har hul lyd når du banker lett på undersiden.

  13. Avkjøl brødene

    Løft brødene over på rist og la dem avkjøle helt før du skjærer i dem.

  14. Serveringsforslag

    Server brødet med tzatziki, gresk salat, grillmat, meze eller bare med godt smør.

    Det er også nydelig til frokost med syltetøy eller ost.