Gresk landbrød med yoghurt, honning, valnøtter og oliven
Dette saftige brødet er inspirert av greske bakerier der yoghurt, honning, nøtter og oliven ofte finner veien inn i deigen. Yoghurt gir myk og elastisk krumme, valnøtter bidrar med nøttepreg, og oliven gir små, salte overraskelser i hvert eneste skivekutt. Med sesamfrø både i deigen og utenpå får du en rik, aromatisk skorpe. Brødet er enkelt å lage og passer godt til salater, grillretter eller som et smakfullt tilbehør til småretter.

Ingredienser
Hoveddel
- 50 g fersk gjær – smuldres
- 5 dl naturell yoghurt – varmes til den er lunken
- 1 ts honning – flytende
- 2 ss meierismør – smeltes
- 200 g valnøtter – grovhakkes
- 1,5 dl sesamfrø
- 600 g hvetemel – justeres etter behov
- 2 dl svart oliven – uten stein, grovhakkes
- 2 ts salt
- 1 stk egg – vispes til pensling, evt. vann
- 1 stk bakeark
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Varm yoghurten
Varm naturell yoghurt (5 dl) forsiktig i en liten kjele til den blir lunken, så gjæren kan løses opp uten å dø.
- Rør ut gjæren
Smuldre fersk gjær (50 g) i en stor bolle og rør den ut i den lunkne yoghurten til den er helt oppløst.
- Bland inn honning og smør
Tilsett honning (1 ts) og det smeltede meierismør (2 ss).
Rør godt så det fordeler seg jevnt i blandingen. - Forbered nøtter og frø
Grovhakk valnøtter (200 g) og mål opp sesamfrø. Ha valnøtter og sesamfrø (1 dl) i bollen og rør inn.
- Tilsett mel og salt
Rør inn salt (2 ts) og begynn å tilsette hvetemel (600 g) litt etter litt til du får en fast og smidig deig som slipper bollen.
Elt deigen godt i 5–8 minutter for å få god struktur. - Hev deigen
Dekk bollen med plast eller et lokk og la deigen heve på et lunt sted til den dobler seg i størrelse.
- Forbered oliven
Grovhakk svart oliven (2 dl) og tørk dem lett med kjøkkenpapir så de ikke tilfører ekstra væske.
- Elt inn oliven
Når deigen er ferdighevet, elt inn de grovhakkede oliven til de er godt fordelt.
- Form brødene
Del deigen i to like store emner.
Form hvert emne til et avlangt brød og legg dem på et stekebrett kledd med bakepapir.
Snitt et par diagonale snitt på toppen med en skarp kniv. - Etterhev brødene
Dekk brødene lett med plast og la dem etterheve i ca. 20 min på et lunt sted.
- Pensle og topp brødene
Pensle overflaten med sammenvispet egg (1 stk).
Strø jevnt over de resterende sesamfrø (0,5 dl). - Stek brødene
Sett brødene nederst i ovnen og stek ved 200 °C i ca. 30 min til de er gyldne og har hul lyd når du banker lett på undersiden.
- Avkjøl brødene
Løft brødene over på rist og la dem avkjøle helt før du skjærer i dem.
- Serveringsforslag
Server brødet med tzatziki, gresk salat, grillmat, meze eller bare med godt smør.
Det er også nydelig til frokost med syltetøy eller ost.