Gresk lamme- og makaroniform

Denne greske lamme- og makaroniformen er en krysning mellom moussaka og klassisk macaroni cheese. Den består av et lag aromatisk lammekjøttsaus med kanel, oregano og tomater, toppet med kremet makaroni blandet med ricotta, melk og parmesan. Resultatet er en grateng som er både rik, fyldig og balansert i smak – perfekt for familiemiddag eller når du vil servere noe rustikt og gresk-inspirert uten for mye styr. Retten kan lages på forhånd og fryses ned til senere bruk.

Tid
1:35 t
Porsjoner
6
Vanskelighetsgrad
EASY
greek-lamb-and-macaroni-bake

Ingredienser

Hoveddel

  • 1 ss olivenoljetil steking
  • 1 stk gul løkstor, finhakket
  • 2 fedd hvitløk
  • 500 g kjøttdeig av lam
  • 1 ts kanel
  • 1 terning kjøttbuljongokse eller lam, smuldret
  • 800 g hermetiske hakkede tomater
  • 1 ss oregano
  • 300 g makaroni
  • 250 g ricottaost
  • 35 g parmesantil sausen
  • 15 g parmesantil topping
  • 50 ml melk
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Stek løk og hvitløk

    Varm olivenolje (1 ss) i en stor stekepanne på middels varme.

    Tilsett finhakket gul løk (1 stk) og stek i ca. 10 min til den er myk og blank.

    Tilsett deretter hvitløk (2 fedd) og stek i ytterligere 1 min.

  2. Brun lammekjøttet

    Ha i kjøttdeig av lam (500 g) og øk varmen.

    Stek i ca. 6 min mens du deler opp kjøttet med en tresleiv til det er jevnt brunet.

  3. Lag kjøttsausen

    Tilsett malt kanel (1 ts), smuldret kjøttbuljong (1 terning), hermetiske hakkede tomater (800 g) og oregano (1 ss).

    Rør godt sammen.

    La det småkoke med lokk i 15 min, deretter uten lokk i ytterligere 15 min til sausen er tykk og smakene har satt seg.

    Smak til med salt (1 ts) og pepper (0.5 ts).

  4. Kok makaronien

    Kok makaroni (300 g) i lettsaltet vann etter anvisning på pakken, til den er al dente.

    Hell av vannet og la den dampe av.

  5. Lag den kremete toppingen

    Bland ricottaost (250 g), parmesan (35 g) og melk (50 ml) i en bolle.

    Smak til med litt salt og pepper.

    Vend den kokte makaronien inn i blandingen til alt er jevnt dekket.

  6. Monter gratengen

    Forvarm ovnen til 200 °C (180 °C varmluft).

    Hell kjøttsausen i en stor ildfast form og fordel jevnt.

    Topp med makaroni- og ricottablandingen.

    Strø parmesan (15 g) over toppen.

  7. Stek gratengen

    Sett formen midt i ovnen og stek i 30 min, til overflaten er gyllen og boblende.

    La formen hvile i 5 min før servering.

  8. Serveringsforslag

    Server varm, gjerne med en enkel grønn salat og hvitløksbrød.

    Retten kan også toppes med ferske urter som persille eller oregano for ekstra farge og smak.