Gratinert hel blomkål med kremet ostesaus og pesto
Dette er en luksuriøs og mettende ovnsrett der en hel blomkål bakes mør og trekkes ned i en fyldig ostesaus laget med melk, fløte, hvitost og parmesan. Retten toppes med ekstra ost, sprøstekt bacon eller spekeskinke, ristede hasselnøtter og friske urter. Resultatet er en gyllen, boblende og aromatisk rett som passer både som hovedrett og som et imponerende tilbehør. Den er enkel å lage, men føles som restaurantmat.

Ingredienser
Hoveddel
- 1,5 stk blomkål
- 2 l vann – til koking av blomkål
- 40 g meierismør
- 40 g hvetemel
- 4 dl melk
- 1 dl kremfløte
- 175 g revet ost – hvitost eller cheddar
- 50 g parmesan – revet
- 2 ss pesto – basilikumpesto
- 1 ts salt
- 0,5 ts pepper
- 80 g bacon – eller spekeskinke, sprøstekt og grovhakk
- 30 g hasselnøtter
- 2 ss fersk gressløk – finhakket
- 2 ss fersk basilikum – hakket
- 0,5 ts chiliflak – til topping
- 1 stk ildfast form – ca. 2 liter
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered blomkålen
Fjern bladene rundt blomkål (1,5 stk) og skjær bort litt av den tykkeste delen av stilken.
Skyll blomkålene godt i kaldt vann. - Kok blomkålen
Kok opp vann (2 l) med salt (0,5 ts).
Senk blomkålene forsiktig ned i vannet og kok dem nesten møre, ca. 8–10 minutter.
Løft dem forsiktig ut og legg dem i en ildfast form. - Forbered ost og urter
Riv revet ost (175 g) hvis ikke allerede revet.
Riv parmesan (50 g).
Finhakk fersk gressløk (2 ss) og fersk basilikum (2 ss).
Grovhakk og rist hasselnøtter (30 g) i en tørr stekepanne.
Sprøstek bacon (80 g) eller spekeskinke og hakk det grovt. - Lag ostesausen
Smelt meierismør (40 g) i en kjele på middels varme.
Rør inn hvetemel (40 g) og la det frese i 1 min.
Visp inn melk (4 dl) og kremfløte (1 dl) litt etter litt til du får en jevn saus.
La den koke opp mens du visper så den tykner uten klumper. - Smaksett sausen
Ta kjelen av varmen.
Rør inn halvparten av den revne osten og halvparten av parmesanen.
Tilsett basilikum pesto (2 ss), salt (0,5 ts) og pepper (0,5 ts) - smak til. - Hell sausen over blomkålen
Hell den varme ostesausen over blomkålene i den ildfaste formen, og bruk en skje for å dekke dem jevnt.
- Topp og gratiner
Dryss resten av osten og parmesanen over blomkålen.
Sett formen i ovnen på 220 °C i ca. 25 min, til toppen er gyllen og sausen bobler. - Legg på topping
Dryss over sprøstekt bacon eller spekeskinke, ristede hasselnøtter, gressløk, basilikum og chiliflak (0,5 ts).
- Serveringsforslag
Server som hovedrett med godt brød, ekstra pesto ved siden av, eller som mektig tilbehør til kylling, svin eller fisk.