Granbar-te

Granbar-te er en enkel, tradisjonell drikk laget av ferske grannåler. Smaken er frisk, lett sitrusaktig og tydelig «skog». Teen kan drikkes naturell, eller balanseres med honning, sitron og ingefær for rundere smak. Dette er ikke en hverdagsdrikk i store mengder, men egner seg godt som varmende kopp på kalde dager. Riktig treslag og moderasjon er avgjørende for trygg bruk.

Tid
15 min
Porsjoner
2
Vanskelighetsgrad
EASY
granbar-te

Ingredienser

Hoveddel

  • 2 ss grannålerferske, fra vanlig gran
  • 5 dl vann
  • 1 ts fersk ingefær (valgfritt)finhakket
  • 2 skive sitron (valgfritt)tynne
  • 1 ss honning (valgfritt)flytende

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Plukk og kontroller granbar

    Plukk ferske grannåler (2 ss) fra vanlig gran, langt unna vei, industri og forurensning.

    Helst unge, lysegrønne skudd.

    Kontroller nøye at det ikke er barlind.

    Barlind er giftig og skal aldri brukes.

  2. Skyll og klargjør granbar

    Skyll grannålene godt i kaldt vann.

    Finhakk nålene grovt på skjærebrett med kniv slik at smaken frigjøres.

  3. Varm vannet

    Ha vann (5 dl) i kjelen og kok det opp.

    Når vannet koker, trekk kjelen av varmen.

  4. Trekk teen

    Tilsett finhakket granbar i det varme vannet.

    Ha i finhakket fersk ingefær (1 ts) og sitron (2 skive) dersom du bruker dette.

    La teen trekke i 5–10 minutter, avhengig av ønsket styrke.

  5. Sil og smak til

    Sil teen over i koppene.

    Rør inn honning (1 ss) hvis brukt, og smak til før servering.

  6. Serveringsforslag

    Server teen varm i små kopper.

    Egner seg godt som kveldste, på tur eller etter et måltid.

    Kan også avkjøles og serveres kald.