Granbar-te
Granbar-te er en enkel, tradisjonell drikk laget av ferske grannåler. Smaken er frisk, lett sitrusaktig og tydelig «skog». Teen kan drikkes naturell, eller balanseres med honning, sitron og ingefær for rundere smak. Dette er ikke en hverdagsdrikk i store mengder, men egner seg godt som varmende kopp på kalde dager. Riktig treslag og moderasjon er avgjørende for trygg bruk.

Ingredienser
Hoveddel
- 2 ss grannåler – ferske, fra vanlig gran
- 5 dl vann
- 1 ts fersk ingefær (valgfritt) – finhakket
- 2 skive sitron (valgfritt) – tynne
- 1 ss honning (valgfritt) – flytende
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Plukk og kontroller granbar
Plukk ferske grannåler (2 ss) fra vanlig gran, langt unna vei, industri og forurensning.
Helst unge, lysegrønne skudd.
Kontroller nøye at det ikke er barlind.
Barlind er giftig og skal aldri brukes. - Skyll og klargjør granbar
Skyll grannålene godt i kaldt vann.
Finhakk nålene grovt på skjærebrett med kniv slik at smaken frigjøres. - Varm vannet
Ha vann (5 dl) i kjelen og kok det opp.
Når vannet koker, trekk kjelen av varmen. - Trekk teen
Tilsett finhakket granbar i det varme vannet.
Ha i finhakket fersk ingefær (1 ts) og sitron (2 skive) dersom du bruker dette.
La teen trekke i 5–10 minutter, avhengig av ønsket styrke. - Sil og smak til
Sil teen over i koppene.
Rør inn honning (1 ss) hvis brukt, og smak til før servering. - Serveringsforslag
Server teen varm i små kopper.
Egner seg godt som kveldste, på tur eller etter et måltid.
Kan også avkjøles og serveres kald.