Gode og Saftige Brød

Dette er myke, saftige og hverdagsvennlige brød med mild smak og god holdbarhet. Oppskriften gir tre store brød som hever lett og får en fin, jevn skorpe. Deigen inneholder en blanding av havregryn, grovt mel og hvetemel, noe som gir både næring og god tyggemotstand uten at brødene blir tunge. Perfekte til frokost, matpakker eller som tilbehør til middag.

Tid
1:15 t
Porsjoner
3
Vanskelighetsgrad
EASY
saftige-brod

Ingredienser

Hoveddel

  • 12 dl vannLunkent
  • 1,5 dl rapsolje
  • 2 ss sirupLys
  • 1 pk fersk gjærSmuldres
  • 2 ts sukker
  • 500 g müslievt. kornblanding
  • 3 dl havregrynStore eller lettkokte
  • 800 g hvetemel
  • 2 ts salt
  • 3 stk brødformerà 1.5 liter
  • 1 ss solsikke/raps/stekeoljeTil å smøre formene

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Varm vannet

    Varm vann (12 dl) til det er fingervarmt.

    Hell det i bakebollen.

  2. Rør inn olje, sirup og sukker

    Tilsett rapsolje (1,5 dl), lys sirup (2 ss) og sukker (2 ts) i vannet.

    Rør til sirupen er helt oppløst.

  3. Løs opp gjæren

    Smuldre fersk gjær (1 pk) i en liten skål.

    Hell litt av det lunkne vannet fra bakebollen over gjæren og rør til den er oppløst.

    Hell gjærblandingen tilbake i resten av vannet i bakebollen.

  4. Tilsett kornblanding og havregryn

    Rør inn müsli (500 g) eller kornblanding og deretter havregryn (3 dl).

    La blandingen stå 5 min slik at grynene får trekke litt væske.

  5. Elt inn hvetemel

    Tilsett hvetemel (800 g) litt etter litt og elt i kjøkkenmaskin til deigen begynner å samle seg og bli elastisk.

  6. Bland inn salt

    Strø salt (2 ts) over deigen og elt videre i noen minutter til alt er godt blandet og deigen er jevn og smidig.

  7. Hev deigen

    Dekk bakebollen med kjøkkenhåndkle og la deigen heve i ca. 50 min, til den har doblet seg i størrelse.

  8. Smør brødformene

    Smør brødformer (3 stk) med litt solsikke/raps/stekeolje (1 ss).

  9. Form brødene

    Del deigen i 3 like store emner.

    Form hvert emne til en avlang brødform, og legg dem i de smurte formene.

    Glatt toppen lett med fuktige hender.

  10. Etterhev brødene

    La brødene etterheve i formene i 35–40 minutter til de er luftige.

  11. Stek brødene

    Sett formene på nederste rille i ovnen og stek ved ca. 200 °C i 1 time.

    Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist.

  12. Serveringsforslag

    Server brødet nystekt med ekte meierismør, eller bruk det til matpakker, toast eller som tilbehør til supper og gryter.

    Egner seg godt med både søtt og salt pålegg.

Kilde

Sigrun Kirkeeide

Gode og Saftige Brød oppskrift – Norsk | Matly