Gode og Saftige Brød
Dette er myke, saftige og hverdagsvennlige brød med mild smak og god holdbarhet. Oppskriften gir tre store brød som hever lett og får en fin, jevn skorpe. Deigen inneholder en blanding av havregryn, grovt mel og hvetemel, noe som gir både næring og god tyggemotstand uten at brødene blir tunge. Perfekte til frokost, matpakker eller som tilbehør til middag.

Ingredienser
Hoveddel
- 12 dl vann – Lunkent
- 1,5 dl rapsolje
- 2 ss sirup – Lys
- 1 pk fersk gjær – Smuldres
- 2 ts sukker
- 500 g müsli – evt. kornblanding
- 3 dl havregryn – Store eller lettkokte
- 800 g hvetemel
- 2 ts salt
- 3 stk brødformer – à 1.5 liter
- 1 ss solsikke/raps/stekeolje – Til å smøre formene
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Varm vannet
Varm vann (12 dl) til det er fingervarmt.
Hell det i bakebollen. - Rør inn olje, sirup og sukker
Tilsett rapsolje (1,5 dl), lys sirup (2 ss) og sukker (2 ts) i vannet.
Rør til sirupen er helt oppløst. - Løs opp gjæren
Smuldre fersk gjær (1 pk) i en liten skål.
Hell litt av det lunkne vannet fra bakebollen over gjæren og rør til den er oppløst.
Hell gjærblandingen tilbake i resten av vannet i bakebollen. - Tilsett kornblanding og havregryn
Rør inn müsli (500 g) eller kornblanding og deretter havregryn (3 dl).
La blandingen stå 5 min slik at grynene får trekke litt væske. - Elt inn hvetemel
Tilsett hvetemel (800 g) litt etter litt og elt i kjøkkenmaskin til deigen begynner å samle seg og bli elastisk.
- Bland inn salt
Strø salt (2 ts) over deigen og elt videre i noen minutter til alt er godt blandet og deigen er jevn og smidig.
- Hev deigen
Dekk bakebollen med kjøkkenhåndkle og la deigen heve i ca. 50 min, til den har doblet seg i størrelse.
- Smør brødformene
Smør brødformer (3 stk) med litt solsikke/raps/stekeolje (1 ss).
- Form brødene
Del deigen i 3 like store emner.
Form hvert emne til en avlang brødform, og legg dem i de smurte formene.
Glatt toppen lett med fuktige hender. - Etterhev brødene
La brødene etterheve i formene i 35–40 minutter til de er luftige.
- Stek brødene
Sett formene på nederste rille i ovnen og stek ved ca. 200 °C i 1 time.
Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist. - Serveringsforslag
Server brødet nystekt med ekte meierismør, eller bruk det til matpakker, toast eller som tilbehør til supper og gryter.
Egner seg godt med både søtt og salt pålegg.
Kilde
Sigrun Kirkeeide