Gode Havrerundstykker
Myke, saftige og næringsrike havrerundstykker laget med både havregryn og grov havrebrødmiks. De er enkle å få til, hever godt og gir en lun hverdagsbakst som passer både til frokost, matpakke og kveldsmat. Deigen røres sammen som en klassisk gjærdeig og formes til rundstykker som stekes gyldne og luftige. Oppskriften gir stabile resultater og passer perfekt hvis du vil ha rundstykker som både metter og smaker skikkelig godt.

Ingredienser
Hoveddel
- 1 kg havrebrødmiks – havrebrød melblanding
- 5 dl havregryn – lettkokte
- 1 ss bakepulver
- 1,5 dl solsikke/raps/stekeolje
- 3 stk egg – romtempererte
- 7 dl vann – lunkent
- 50 g fersk gjær – smuldret
- 2 ss sukker
- 2 ts salt
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered ingrediensene
Smuldre fersk gjær (50 g) i en liten bolle.
Pisk sammen egg (1 stk) i en egen skål til pensling senere.
Finn frem bakebrett og kle det med bakepapir. - Bland de tørre ingrediensene
Ha havrebrødmiks (1 kg), havregryn (5 dl) og bakepulver (1 ss) i en stor bakebolle.
Rør sammen så blandingen blir jevn. - Rør inn de våte ingrediensene
Visp lett sammen egg (2 stk).
Tilsett eggene, den solsikke/raps/stekeolje (1,5 dl) og det lunkne vann (7 dl) i bollen med det tørre. - Løs opp gjæren
Rør den smuldrede gjæren inn i deigen til den er helt oppløst.
- Tilsett sukker og salt
Strø sukker (2 ss) og salt (2 ts) over deigen og bland godt slik at alt fordeles jevnt.
- Elt deigen
Elt deigen til den samler seg og blir smidig.
Den vil være litt klissete, men skal holde formen. - Hev deigen
Dekk bollen med kjøkkenhåndkle og la deigen heve i 50 min på et lunt sted til den er luftig og omtrent doblet i størrelse.
- Form rundstykkene
Dryss litt mel på benken.
Del deigen i jevne emner og rull dem til runde rundstykker.
Legg dem på bakepapiret på stekebrettet. - Etterhev rundstykkene
Dekk rundstykkene med et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i 45 min.
- Pensle rundstykkene
Pensle de ferdighevede rundstykkene med det piskede egget for blank overflate.
- Stek rundstykkene
Sett brettet midt i ovnen og stek rundstykkene i 12 til 15 minutter ved 225 °C til de er gyldne og gjennomstekte.
- Serveringsforslag
Server rundstykkene nystekte med meierismør og ost, eller bruk dem som myke, grove sandwichbrød.
De er også gode å fryse og varme opp for raske frokoster.