Gode Havrerundstykker

Myke, saftige og næringsrike havrerundstykker laget med både havregryn og grov havrebrødmiks. De er enkle å få til, hever godt og gir en lun hverdagsbakst som passer både til frokost, matpakke og kveldsmat. Deigen røres sammen som en klassisk gjærdeig og formes til rundstykker som stekes gyldne og luftige. Oppskriften gir stabile resultater og passer perfekt hvis du vil ha rundstykker som både metter og smaker skikkelig godt.

Tid
2:05 t
Porsjoner
16
Vanskelighetsgrad
EASY
havrerundstykker

Ingredienser

Hoveddel

  • 1 kg havrebrødmikshavrebrød melblanding
  • 5 dl havregrynlettkokte
  • 1 ss bakepulver
  • 1,5 dl solsikke/raps/stekeolje
  • 3 stk eggromtempererte
  • 7 dl vannlunkent
  • 50 g fersk gjærsmuldret
  • 2 ss sukker
  • 2 ts salt

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered ingrediensene

    Smuldre fersk gjær (50 g) i en liten bolle.

    Pisk sammen egg (1 stk) i en egen skål til pensling senere.

    Finn frem bakebrett og kle det med bakepapir.

  2. Bland de tørre ingrediensene

    Ha havrebrødmiks (1 kg), havregryn (5 dl) og bakepulver (1 ss) i en stor bakebolle.

    Rør sammen så blandingen blir jevn.

  3. Rør inn de våte ingrediensene

    Visp lett sammen egg (2 stk).

    Tilsett eggene, den solsikke/raps/stekeolje (1,5 dl) og det lunkne vann (7 dl) i bollen med det tørre.

  4. Løs opp gjæren

    Rør den smuldrede gjæren inn i deigen til den er helt oppløst.

  5. Tilsett sukker og salt

    Strø sukker (2 ss) og salt (2 ts) over deigen og bland godt slik at alt fordeles jevnt.

  6. Elt deigen

    Elt deigen til den samler seg og blir smidig.

    Den vil være litt klissete, men skal holde formen.

  7. Hev deigen

    Dekk bollen med kjøkkenhåndkle og la deigen heve i 50 min på et lunt sted til den er luftig og omtrent doblet i størrelse.

  8. Form rundstykkene

    Dryss litt mel på benken.

    Del deigen i jevne emner og rull dem til runde rundstykker.

    Legg dem på bakepapiret på stekebrettet.

  9. Etterhev rundstykkene

    Dekk rundstykkene med et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i 45 min.

  10. Pensle rundstykkene

    Pensle de ferdighevede rundstykkene med det piskede egget for blank overflate.

  11. Stek rundstykkene

    Sett brettet midt i ovnen og stek rundstykkene i 12 til 15 minutter ved 225 °C til de er gyldne og gjennomstekte.

  12. Serveringsforslag

    Server rundstykkene nystekte med meierismør og ost, eller bruk dem som myke, grove sandwichbrød.

    De er også gode å fryse og varme opp for raske frokoster.