Giffelboller med eple- og mandelfyll

Myke og luftige giffelboller fylt med eplekompott, mandelmasse og krydder. Perfekt til kaffekosen eller som en ekstra godbit i helgen.

Tid
55 min
Porsjoner
25
Vanskelighetsgrad
EASY
Giffelboller1

Ingredienser

Deig

  • 50 g fersk gjær
  • 100 g meierismør
  • 5 dl melk
  • 1 dl sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 g safran
  • 14 dl hvetemel

Fyll

  • 7 stk eple
  • 2,5 dl sukker
  • 3 ts kanel
  • 2 ts kardemomme
  • 200 g mandelmasse
  • 200 g meierismørromtemperert

Montering og topping

  • 1 stk egg
  • 3 ss perlesukker

Fremgangsmåte

Deig

  1. Smuldre gjæren

    Smuldre fersk gjær (50 g) i en stor bakebolle.

  2. Bland smør og melk

    Smelt meierismør (100 g) og bland det med melk (5 dl). Hell blandingen over gjæren.

  3. Tilsett smak

    Ha i sukker (1 dl), kardemomme (2 ts), salt (0.5 ts) og safran (0.5 g). Rør godt sammen.

  4. Elt deigen

    Tilsett litt og litt av hvetemel (14 dl), og elt til en smidig deig.

  5. Hev deigen

    Dekk med kjøkkenhåndkle og la deigen heve i ca. 1 time.

Fyll

  1. Lag eplekompott

    Skrell og kutt eple (7 stk) i små biter. Ha dem i en gryte med sukker (2.5 dl) og kok til en kompott. La den avkjøle.

  2. Bland fyllet

    Riv mandelmasse (200 g) og bland med mykt meierismør (200 g), kanel (3 ts) og kardemomme (2 ts). Tilsett den avkjølte eplekompotten og rør godt sammen.

Montering og topping

  1. Kjevle ut deigen

    Kjevle ut deigen på en lett melet overflate.

  2. Smør på fyllet

    Smør på fyllet og rull deigen sammen til en lang pølse.

  3. Del opp

    Skjær opp i ønsket tykkelse og legg bitene på en stekeplate med bakepapir.

  4. Etterhev

    La dem etterheve i 30 min under kjøkkenhåndkle.

  5. Pensle og topp

    Pisk sammen egg (1 stk) og pensle bollene. Dryss over perlesukker (3 ss).

  6. Stek bollene

    Stek midt i ovnen på 200 °C (over- og undervarme) i ca. 15 min, eller til de er gyllenbrune.

Kilde

Robert Nilsson