Giffelboller med eple- og mandelfyll
Myke og luftige giffelboller fylt med eplekompott, mandelmasse og krydder. Perfekt til kaffekosen eller som en ekstra godbit i helgen.

Ingredienser
Deig
- 50 g fersk gjær
- 100 g meierismør
- 5 dl melk
- 1 dl sukker
- 2 ts kardemomme
- 0,5 ts salt
- 0,5 g safran
- 14 dl hvetemel
Fyll
- 7 stk eple
- 2,5 dl sukker
- 3 ts kanel
- 2 ts kardemomme
- 200 g mandelmasse
- 200 g meierismør – romtemperert
Montering og topping
- 1 stk egg
- 3 ss perlesukker
Fremgangsmåte
Deig
- Smuldre gjæren
Smuldre fersk gjær (50 g) i en stor bakebolle.
- Bland smør og melk
Smelt meierismør (100 g) og bland det med melk (5 dl). Hell blandingen over gjæren.
- Tilsett smak
Ha i sukker (1 dl), kardemomme (2 ts), salt (0.5 ts) og safran (0.5 g). Rør godt sammen.
- Elt deigen
Tilsett litt og litt av hvetemel (14 dl), og elt til en smidig deig.
- Hev deigen
Dekk med kjøkkenhåndkle og la deigen heve i ca. 1 time.
Fyll
- Lag eplekompott
Skrell og kutt eple (7 stk) i små biter. Ha dem i en gryte med sukker (2.5 dl) og kok til en kompott. La den avkjøle.
- Bland fyllet
Riv mandelmasse (200 g) og bland med mykt meierismør (200 g), kanel (3 ts) og kardemomme (2 ts). Tilsett den avkjølte eplekompotten og rør godt sammen.
Montering og topping
- Kjevle ut deigen
Kjevle ut deigen på en lett melet overflate.
- Smør på fyllet
Smør på fyllet og rull deigen sammen til en lang pølse.
- Del opp
Skjær opp i ønsket tykkelse og legg bitene på en stekeplate med bakepapir.
- Etterhev
La dem etterheve i 30 min under kjøkkenhåndkle.
- Pensle og topp
Pisk sammen egg (1 stk) og pensle bollene. Dryss over perlesukker (3 ss).
- Stek bollene
Stek midt i ovnen på 200 °C (over- og undervarme) i ca. 15 min, eller til de er gyllenbrune.
Kilde
Robert Nilsson