Ghanesisk kenkey med grillet tilapia og shito
Kenkey er en tradisjonell rett fra Ghana laget av gjæret maismel som formes, pakkes inn og dampes lenge til en fast, litt syrlig deig. Servert med krydret, grillet fisk, friske grønnsaker og shito blir dette et komplett måltid som treffer både salt, syrlig og sterkt. I Ghana brukes helst hel tilapia, men det kan være vanskelig å få tak i i Norge. Regnbueørret er det beste alternativet og gir et svært godt resultat. Retten krever litt planlegging fordi deigen skal gjære, men smaken er verdt ventetiden. Perfekt når du vil lage ekte ghanesisk gatemat hjemme.

Ingredienser
Hoveddel
- 300 g fin maisgryn – finmalt polenta/maismel
- 150 g maismel – lyst og fint
- 2 ts havsalt
- 350 ml vann – lunkent til deig
- 4 stk bakeark – til innpakking av kenkey
- 4 stk fersk tilapia – evt. regnbueørret, renset
- 2 ss extra virgin olivenolje – til marinade
- 1 ts røkt paprikapulver – malt
- 1 ts kajennepepper – malt
- 1 ts pepper – malt
- 1 ss fersk ingefær – finrevet
- 4 fedd hvitløk – finhakket
- 1 stk rødløk – i skiver
- 1 ss sitronsaft
- 2 stk tomater
- 1 stk scotch bonnet-chili (valgfritt) – finhakket
- 10 g koriander – finhakket
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Bland deigen
Mål opp fin maisgryn (300 g) og maismel (150 g) i en stor bolle.
Hell i lunkent vann (350 ml) litt og litt mens du rører til en jevn, tykk deig. - Gjær deigen
Dekk bollen med et rent kjøkkenhåndkle og la stå i romtemperatur i 2 til 3 dager.
Rør i deigen én gang daglig til den lukter lett syrlig. - Tilsett salt i deigen
Dryss havsalt (1 ts) over den gjærede deigen og kna godt til saltet er jevnt fordelt.
- Form og pakk kenkey
Del deigen i 4 like store boller.
Form dem faste og pakk godt inn i bakepapir.
Brett sidene tett så ingenting lekker ut. - Damp kenkey
Plasser pakkene i en stor kjele med dampinnsats.
Fyll med vann under risten.
Legg på lokk og damp i 1.5 til 2 timer.
Etterfyll vann ved behov. - Rens og skjær fisken
Skyll fersk tilapia (4 stk) eller ørret i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir.
Lag 2 til 3 skrå snitt på hver side av fisken med en skarp kniv. - Lag marinaden
Rør sammen
extra virgin olivenolje (2 ss)
røkt paprikapulver (1 ts)
kajennepepper (1 ts)
pepper (1 ts)
revetfersk ingefær (1 ss)
finhakket hvitløk (4 fedd)
sitronsaft (1 ss)
havsalt (1 ts)
- Mariner fisken
Gni marinaden godt over hele fisken, inn i snittene og i buken.
La fisken hvile i minst 20 min. - Grill eller stek fisken
Forvarm grill eller stekepanne på medium høy varme.
Stek eller grill fiskene i 6 til 8 min per side til skinnet er sprøtt og kjøttet flaker seg lett. - Forbered grønnsakene
Skrell og skjær rødløk (1 stk) i skiver.
Skjær tomater (2 stk) i skiver.
Finhakk scotch bonnet-chili (1 stk) om du ønsker ekstra styrke.
Hakk koriander (10 g). - Server retten
Ta den ferdigdampede kenkeyen ut av pakkene og legg på tallerkener.
Legg en tilapia ved siden av.
Topp med tomat, løk, Scotch bonnet og koriander. - Serveringsforslag
Spis med hendene som i Ghana.
Server gjerne med Shito (ghanesisk chilisalsa), ekstra sitronbåter, agurkskiver eller en enkel grønn salat.
Kald øl eller iste passer godt til.
Kilde
forkandsalt.com