Gammeldags karvebrød
Dette er myke og smakfulle brød med klassisk karve og mild sødme fra sirup. Brødene får en jevn, bronsefarget skorpe og en saftig krumme som holder seg fersk lenge. Oppskriften gir fire store brød og er laget for å være enkel å følge, med tydelige steg og full kontroll på elting, heving og steking. Perfekt som hverdagsbrød eller til tradisjonelle pålegg.

Ingredienser
Hoveddel
- 75 g fersk gjær – Smuldres
- 1 l lettmelk – evt. vann, lunkent
- 100 g margarin – Smeltes
- 1 dl sirup
- 1 ss salt
- 1,5 ss karve – Støtt karve
- 1 kg rugmel – Siktet
- 1 kg hvetemel – Siktet
- 2 stk bakeark
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Varm væsken
Varm lettmelk (1 l) eller vannet forsiktig til det blir lunkent.
Det skal kjennes varmt, men ikke hett. - Løs opp gjæren
Smuldre fersk gjær (75 g) i en stor bakebolle og rør den ut i litt av den lunkne væsken til den er helt oppløst.
- Tilsett fett og smak
Smelt margarin (100 g) og hell den i bollen.
Rør inn resten av den lunkne væsken, sirup (1 dl), salt (1 ss) og den støtte karve (1,5 ss). - Arbeid inn rugmelet
Rør inn hele rugmel (1 kg).
Bland godt til en klissete og mørk deig. - Tilsett hvetemel gradvis
Bland inn omtrent hvetemel (0,5 kg).
Arbeid deigen med sleiv eller maskin til den begynner å samle seg. - La deigen heve
Dryss litt hvetemel over deigen, dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la den heve i omtrent 1 time til den har vokst godt.
- Kna deigen ferdig
Elt deigen med resten av hvetemel (0,5 kg) til du har en smidig og jevn deig.
Arbeid deigen godt for å utvikle struktur. - Form brødene
Del deigen i 4 like store emner.
Rull hvert emne til et stramt og sprekkfritt brød. - Gjør klar stekebrett
Legg bakepapir på stekebrett, to brød på hvert brett.
Dekk til og la brødene etterheve til de er luftige. - Pensle og stek
Pensle brødene med vann for å få en jevn skorpe.
Stek dem på nederste rille i ovnen ved 200 °C i omtrent 50 min. - Fukt underveis
Pensle brødene med litt vann en gang under stekingen for å hindre at skorpen blir for hard.
- Avkjøl brødene
Avkjøl brødene under et kjøkkenhåndkle for en mykere skorpe.
- Serveringsforslag
Server med ekte smør, brunost, leverpostei eller røkt kjøttpålegg.
Karvebrødet passer også utrolig godt til sild, røkelaks og kraftige oster.