Gammeldags karvebrød

Dette er myke og smakfulle brød med klassisk karve og mild sødme fra sirup. Brødene får en jevn, bronsefarget skorpe og en saftig krumme som holder seg fersk lenge. Oppskriften gir fire store brød og er laget for å være enkel å følge, med tydelige steg og full kontroll på elting, heving og steking. Perfekt som hverdagsbrød eller til tradisjonelle pålegg.

Tid
1:10 t
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
karvebrod

Ingredienser

Hoveddel

  • 75 g fersk gjærSmuldres
  • 1 l lettmelkevt. vann, lunkent
  • 100 g margarinSmeltes
  • 1 dl sirup
  • 1 ss salt
  • 1,5 ss karveStøtt karve
  • 1 kg rugmelSiktet
  • 1 kg hvetemelSiktet
  • 2 stk bakeark

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Varm væsken

    Varm lettmelk (1 l) eller vannet forsiktig til det blir lunkent.

    Det skal kjennes varmt, men ikke hett.

  2. Løs opp gjæren

    Smuldre fersk gjær (75 g) i en stor bakebolle og rør den ut i litt av den lunkne væsken til den er helt oppløst.

  3. Tilsett fett og smak

    Smelt margarin (100 g) og hell den i bollen.

    Rør inn resten av den lunkne væsken, sirup (1 dl), salt (1 ss) og den støtte karve (1,5 ss).

  4. Arbeid inn rugmelet

    Rør inn hele rugmel (1 kg).

    Bland godt til en klissete og mørk deig.

  5. Tilsett hvetemel gradvis

    Bland inn omtrent hvetemel (0,5 kg).

    Arbeid deigen med sleiv eller maskin til den begynner å samle seg.

  6. La deigen heve

    Dryss litt hvetemel over deigen, dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la den heve i omtrent 1 time til den har vokst godt.

  7. Kna deigen ferdig

    Elt deigen med resten av hvetemel (0,5 kg) til du har en smidig og jevn deig.

    Arbeid deigen godt for å utvikle struktur.

  8. Form brødene

    Del deigen i 4 like store emner.

    Rull hvert emne til et stramt og sprekkfritt brød.

  9. Gjør klar stekebrett

    Legg bakepapir på stekebrett, to brød på hvert brett.

    Dekk til og la brødene etterheve til de er luftige.

  10. Pensle og stek

    Pensle brødene med vann for å få en jevn skorpe.

    Stek dem på nederste rille i ovnen ved 200 °C i omtrent 50 min.

  11. Fukt underveis

    Pensle brødene med litt vann en gang under stekingen for å hindre at skorpen blir for hard.

  12. Avkjøl brødene

    Avkjøl brødene under et kjøkkenhåndkle for en mykere skorpe.

  13. Serveringsforslag

    Server med ekte smør, brunost, leverpostei eller røkt kjøttpålegg.

    Karvebrødet passer også utrolig godt til sild, røkelaks og kraftige oster.