Fudgy Tiramisu Brownies
Denne kaken er det beste fra to verdener – amerikansk fudgy brownie møter italiensk tiramisu i en dekadent, lagdelt dessert som får folk til å tie i respekt etter første bit. Myk sjokoladebunn, sprø ladyfingers dynket i kaffe og en luftig mascarponekrem – alt i perfekt balanse. Server den kald rett fra kjøleskapet for maksimal nytelse.

Ingredienser
Hoveddel
- 115 g meierismør – smeltes
- 170 g kokesjokolade – 70%, hakket
- 250 g sukker
- 3 stk egg – romtempererte
- 80 g hvetemel – siktet
- 40 g bakekakao
- 1 klype salt
- 250 ml kaffe – sterk, avkjølt
- 13 stk ladyfingers – til kaffelag
- 250 g mascarpone
- 300 ml kremfløte – kald
- 50 g melis
- 2 stk vaniljestang – frø skrapes ut
- 1 ss bakekakao – til topping, siles over
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered formen
Kle en ildfast form på ca. 20 × 20 cm med bakepapir, og sett ovnen på 170 °C over- og undervarme.
- Lag sjokoladeblandingen
Smelt meierismør (115 g) i en liten kjele på lav varme.
Ha i hakket kokesjokolade (170 g) og rør til alt er smeltet og glatt.
Sett til side for å avkjøles lett. - Pisk eggedosis
Ha sukker (250 g) og egg (3 stk) i en stor bolle.
Pisk med håndmikser i 3–4 minutter til det blir luftig og blekgult. - Bland sammen røra
Hell den smeltede sjokoladeblandingen i eggedosisen og vend forsiktig sammen med slikkepott.
Sikt inn hvetemel (80 g), bakekakao (40 g) og salt (1 klype).
Vend til røren er jevn, men ikke overarbeid. - Stek brownien
Hell røren i formen og glatt ut overflaten.
Stek midt i ovnen i 20–25 minutter, til kaken har et tørt lokk men fortsatt er myk inni.
Avkjøl helt i formen til romtemperatur. - Brygg og avkjøl kaffen
Brygg kaffe (250 ml) dobbelt så sterk som vanlig.
La den avkjøles helt før bruk. - Dypp ladyfingers
Dypp én og én ladyfingers (13 stk) raskt i den avkjølte kaffen – de skal bli fuktige, ikke gjennombløte.
Legg et jevnt lag over den avkjølte brownien. - Lag mascarponekremen
Skrap ut frøene fra vaniljestang (2 stk).
Ha mascarpone (250 g), melis (50 g) og vaniljefrø i en bolle.
Pisk kort til en glatt krem.
Tilsett deretter kald kremfløte (300 ml) og pisk videre til du får en tykk, luftig krem som holder fasongen. - Monter kaken
Fordel mascarponekremen jevnt over ladyfingerlaget. Bruk en slikkepott til å glatte toppen.
Sikt et tynt lag bakekakao (1 ss) over for å få den klassiske tiramisu-finishen. - Sett kaken kaldt
Dekk formen og sett den i kjøleskapet i minst 2 timer, helst over natten.
Smakene setter seg, og kaken blir enda bedre dag to. - Serveringsforslag
Server i små firkanter, gjerne med ekstra kakaodryss og en kopp sterk espresso ved siden av.
En dessert som gjør seg like godt på helgebordet som i selskap.