Flesk og duppe med kålrotstappe

En klassisk norsk rett med sprøstekt sideflesk, hvit saus og kålrotstappe.

Tid
50 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
Generated Image November 03, 2025 - 2_43PM

Ingredienser

Kålrotstappe

  • 2 ss meierismør
  • 2 stk gulrot
  • 0,2 dl matfløte (valgfritt)
  • 1 klype pepper
  • 1 stk kålrot
  • 1 klype salt

Flesk, saus og poteter

  • 2,5 ss meierismør
  • 1 bunt kruspersille (valgfritt)eller gressløk
  • 5 dl melk
  • 1 dash sennep (valgfritt)eller pepperrot
  • 1 klype pepper
  • 800 g poteter
  • 1 klype salt
  • 800 g lettsaltet sidefleskuten svor
  • 3 ss hvetemel

Fremgangsmåte

Kålrotstappe

  1. Kok grønnsakene

    Skrell og del kålrot (1 stk) og gulrot (2 stk) i biter.

    Kok mørt i lettsaltet vann.

  2. Lag stappe

    Hell av vannet, damp grønnsakene tørre og mos med smør (2 ss) og en skvett matfløte (0.2 dl).

    Smak til med salt (1 klype) og pepper (1 klype).

Flesk, saus og poteter

  1. Forbered flesket

    Skjær lettsaltet sideflesk (800 g) i tykke skiver.

    Kok opp poteter (800 g).

  2. Lag hvit saus

    Smelt meierismør (2.5 ss) i en kjele, rør inn hvetemel (3 ss) og spe gradvis med melk (5 dl).

    Kok noen minutter, smak til med salt (1 klype), pepper (1 klype), og eventuelt sennep (1 dash) eller pepperrot.

    Rør inn hakket kruspersille (1 bunt) eller gressløk.

  3. Stek flesket

    Stek skivene av lettsaltet sideflesk i litt smør til sprø.

    Hell stekefettet i sausen.

    Server med kokte poteter og kålrotstappe.

Kilde

Lise FinckenhagenNRK

Flesk og duppe med kålrotstappe oppskrift – Norsk | Matly