Espresso Martini Pai

En luksuriøs sjokoladepai inspirert av den populære cocktailen Espresso Martini. Den har en sprø sjokoladekjeksbunn, et silkemykt fyll med mørk sjokolade, kaffe, Kahlúa og vodka, toppet med luftig kaffekrem. Perfekt for kaffeelskere som vil ha dessert med litt ekstra sting. Husk å sette av god tid – paien trenger minst 6 timer fra start til servering.

Tid
1:05 t
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
esspressomartini

Ingredienser

Bunn

  • 60 g meierismør
  • 250 g sjokoladekjeks
  • 2 ts espressopulver
  • 0,5 ts salt
  • 1 ss sukker

Fyll

  • 115 g meierismørromtemperert i små terninger
  • 3 ss kaffelikørf.eks. Kahlúa
  • 225 g mørk sjokolade
  • 3 stk egg
  • 1 ss espressopulver
  • 2,4 dl kremfløte
  • 0,25 ts salt
  • 200 g sukker
  • 2 ss vodka

Topping

  • 5 stk kaffebønner
  • 3 ss kaffelikørf.eks. Kahlúa
  • 1 ts espressopulver
  • 3,6 dl kremfløte
  • 6 ss melis
  • 0,2 ts salt
  • 0,5 ts vaniljeekstrakt

Fremgangsmåte

Bunn

  1. Lag bunnen

    Forvarm ovnen til 175 °C⁠. Bland knuste sjokoladekjeks (250 g), sukker (1 ss), espresso (2 ts) og salt (0.5 ts) i en bolle.

    Rør inn smeltet meierismør (60 g) til alt er fuktet.

    Press blandingen jevnt i en 23 cm paiform, både bunn og kanter.

    Stek i ca. 14 min⁠ til den er tørr og lett sprø. Avkjøl helt (ca. 50 min⁠)

Fyll

  1. Smelt sjokoladen

    Varm opp vann i en kjele til det småkoker.

    Ha mørk sjokolade (225 g) i en varmebestandig bolle over kjelen (pass på at bollen ikke berører vannet).

    Smelt under omrøring. Sett til side.

  2. Varm opp egg og sukker

    Ha egg (3 stk) og sukker (200 g) i en varmebestandig bolle.

    Sett bollen over kjelen med småkokende vann.

    Visp konstant til blandingen blir lys, tykk og når 70 °C⁠ (ca. 12 min⁠)

  3. Pisk eggedosisen

    Bruk kjøkkenmaskin eller håndmikser og pisk til blandingen er helt avkjølt og luftig (ca. 6 min⁠).

    Tilsett kaffelikør (3 ss) , vodka (2 ss) , espresso (1 ss) og salt (0.25 ts) . Bland godt.

    Ha i smeltet sjokolade, rør sammen, og pisk deretter inn meierismør (115 g) litt og litt til det er helt jevnt.

  4. Vend inn krem

    Pisk kremfløte (2.4 dl) til stive topper.

    Vend den forsiktig inn i sjokoladeblandingen til alt er blandet. Fordel fyllet i den avkjølte paibunnen.

    Sett i kjøleskap uten tildekking i minst 4 timer⁠ (eller opptil 3 dager, dekk til når paien er fast).

Topping

  1. Lag toppingen før servering

    Pisk kremfløte (3.6 dl) , melis (6 ss) , espresso (1 ts) , vaniljeekstrakt (0.5 ts) og salt (0.2 ts) til myke topper.

    Tilsett kaffelikør (3 ss) og pisk til middels faste topper.

  2. Pynt og server

    Fordel kremen på den kalde paien.

    Dryss over litt espressopulver og pynt med kaffebønner (5 stk) om ønskelig.

    Server kald.

Kilde

Chandra RamFood & Wine