Ertestuing

En klassisk norsk tilbehørsrett laget av grønne erter som passer perfekt til kjøttkaker, medisterkaker, pølser eller annen tradisjonsmat. Kremet, mild og smakfull.

Tid
30 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
erte

Ingredienser

Ertestuing

  • 250 g grønne ertertørkede
  • 1 l vann
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts sukker
  • 1 ss meierismør
  • 0,5 dl melkjusteres etter konsistes
  • 0,5 ts pepper

Fremgangsmåte

Ertestuing

  1. Forbered ertene
    • Skyll grønne erter (250 g) godt i kaldt vann.

    • Legg dem i bløt i rikelig vann (1 l) over natten (8–12 timer).

  2. Kok ertene
    • Hell av bløtevannet og ha ertene i en kjele med 1 liter friskt vann. Kok opp og la småkoke under lokk i ca. 45 min, til ertene er helt møre. Rør av og til slik at de ikke brenner seg.

  3. Mos
    • Mos ertene lett med en visp eller potetstapper til ønsket konsistens (glatt eller litt grov).

  4. Rør inn
    • Rør inn meierismør (1 ss) og melk (0.5 dl) eller fløte.

  5. Smak til
    1. Smak til med salt (1 ts), sukker (0.5 ts) og pepper (0.5 ts).


    Tips

    • - For en ekstra kremet konsistens kan du bruke stavmikser.

    • - Bytt ut litt av melken med fløte for en fyldigere smak.

    • - Server varm sammen med klassikere som kjøttkaker, medisterkaker, svinestek eller pølser.