Enkle kolakaker fra Sverige
Kolakaker er en klassisk svensk småkake kjent for sin karamellaktige smak og sprø, men seige konsistens. De røres raskt sammen, formes til små kuler og trykkes flate med en gaffel før baking. Resultatet er myke karamellkaker med sprø kanter som passer perfekt til kaffe, julebord eller som en enkel hverdagskake. Denne versjonen bygger på en tradisjonell familieresept fra Sverige, men er skrevet helt om og tilpasset Matly-formatet.

Ingredienser
Hoveddel
- 200 g meierismør – romtemperert
- 175 ml sukker
- 2 ts vaniljesukker
- 0,5 ss lys sirup – flytende
- 2 ts bakepulver
- 5 dl hvetemel – siktet
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered utstyret
Legg ett ark bakepapir på et stekebrett.
Finn frem en gaffel til mønster og sett en ovn på 175 °C over- og undervarme. - Forbered smøret
Ta frem meierismør (200 g) og la det bli romtemperert slik at det blir lett å røre sammen.
- Pisk sammen smør og sukker
Rør romtemperert meierismør sammen med sukker (175 ml) til en jevn og myk blanding.
- Tilsett smakstilsetningene
Rør inn vaniljesukker (2 ts) og lys sirup (0,5 ss) slik at alt blir godt fordelt i smørblandingen.
- Bland inn de tørre ingrediensene
Sikt inn hvetemel (5 dl) og bakepulver (2 ts) og rør til deigen samler seg.
Deigen skal være fast nok til å rulles. - Form deigen
Del deigen i små emner og rull dem til jevne kuler.
Legg kulene på bakepapiret. - Trykk kakene flate
Bruk en gaffel til å trykke ned hver kule slik at det dannes et rutemønster i overflaten.
- Stek kakene
Sett brettet i ovnen og stek kakene i omtrent 10 min ved 175 °C til kantene er lett gyldne.
- Avkjøl kakene
La kakene avkjøles på brettet et par minutter før de flyttes til rist for å bli helt sprø.
- Serveringsforslag
Server kakene som de er, gjerne til kaffe eller te.
De passer også godt på et småkakefat i julen eller som en enkel gave i en fin kakeboks.