Enkelt og Godt Eltefritt havrebrød

Et saftig og halvgrovt havrebrød som lages uten elting. Deigen røres raskt sammen, hever lenge og bakes i to brødformer. Havregryn gir en mild nøttesmak og myk tekstur som mange barn liker. Oppskriften gir to store brød og passer perfekt til frokost, matpakke eller som et allsidig hverdagsbrød. Holder seg saftig lenge og egner seg godt til frysing.

Tid
30 min
Porsjoner
2
Vanskelighetsgrad
EASY
eltefritt-havrebrod

Ingredienser

Hoveddel

  • 600 g hvetemelsiktet
  • 300 g havregrynstore eller lettkokte
  • 150 g sammalt rugfinmalt
  • 150 g sammalt hvetegrovmalt
  • 1 ts flaksalt
  • 1 ts tørrgjæravhengig av hevetid
  • 1 ss flytende honningalternativt sukker eller sirup
  • 10 dl vannromtemperert
  • 2 ss eddik (klar)eller eplesidereddik
  • 1 neve havregryntil topping
  • 1 ss rapsoljetil pensling av former
  • 2 stk brødformerà 1.5 liter

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Bland de tørre ingrediensene

    Ha

    • hvetemel (600 g)

    • havregryn (300 g)

    • sammalt rug (150 g)

    • sammalt hvete (150 g)

    • flaksalt (1 ts)

    • tørrgjær (1 ts)

    i en stor bakebolle.

    Rør alt godt sammen.

  2. Løs opp honningen

    Rør ut flytende honning (1 ss) i omtrent en lunkent vann (0,5 dl) til honningen er helt oppløst.

  3. Rør sammen væsken

    Tilsett resten av vann (9,5 dl) og eddik (klar) (2 ss) i honningblandingen og rør godt.

  4. Rør sammen deigen

    Hell væsken over i bakebollen med melblanding.

    Bruk en slikkepott og rør deigen raskt sammen til alt er godt fuktet.

    Deigen skal være klissete uten å flyte ut.

    Juster med litt mer vann om den virker for fast eller litt hvetemel om den er for løs.

  5. La deigen heve

    Dekk bakebollen med plastfolie eller klede.

    La deigen heve i romtemperatur i 8–12 timer, til den har økt godt i volum.

  6. Forbered brødformene

    Pensle brødformer (2 stk) med rapsolje (1 ss) eller kle dem med bakepapir hvis ønskelig.

    Fordel den ferdighevede deigen jevnt i formene med baksiden av en fuktig skje.

    Dryss havregryn (1 neve) over som topping.

  7. Etterhev brødene

    Dekk formene med plast eller klede og la brødene etterheve i 1–2 timer, til de har løftet seg tydelig.

  8. Stek brødene

    Sett formene på nederste rille i en stekeovn forvarmet til 225 °C.

    Stek i 10 min.

    Senk temperaturen til 200 °C og fortsett stekingen i ca. 35 min, totalt omtrent 45 min.

    Brødene er ferdige når kjernetemperaturen er rundt 97 °C eller når undersiden gir en hul lyd ved lett banking.

  9. Avkjøl brødene

    Ta brødene ut av formene umiddelbart og avkjøl på rist.

    Skjær i skiver når de er helt avkjølte.

  10. Serveringsforslag

    Smaker godt med brunost, ost og skinke, leverpostei, syltetøy eller avokado.

    Brødet er også perfekt til matpakker og toast.