Enkel Croque Monsieur
Croque Monsieur er en klassisk fransk varm sandwich med skinke, smeltet ost og en fyldig béchamelsaus som bakes til gyllen og sprø på toppen. Resultatet er et enkelt, men utrolig smakfullt måltid som minner om små kafeer i Paris. Den fungerer like godt til lunsj som til middag, og serveres helst med en frisk grønn salat ved siden av.

Ingredienser
Hoveddel
- 8 skive brød
- 8 skive spekeskinke – f.eks. stranda
- 150 g gruyère ost – grovrevet
- 30 g parmesan – finrevet
- 2 ss usaltet smør
- 2,5 ss hvetemel – strøkne
- 3,5 dl helmelk
- 1 ts dijonsennep
- 0,13 ts muskatnøtt – lite dryss
- 0,5 ts salt
- 0,25 ts pepper
- 1 stk bakeark – til stekebrett
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Lag béchamelsausen
Smelt usaltet smør (2 ss) i en kasserolle på middels varme.
Rør inn hvetemel (2,5 ss) og visp til en jevn blanding uten klumper.
Spe med helmelk (3,5 dl) litt av gangen mens du visper til sausen tykner.
Rør inn salt (0,5 ts), pepper (0,25 ts), dijonsennep (1 ts) og et lite dryss muskatnøtt (0,13 ts).
Ta kasserollen av varmen og la sausen avkjøles et par minutter. - Forbered brød og ost
Legg frem brød (8 skive) og smør alle skivene jevnt med béchamel helt ut til kantene.
Riv gruyère ost (150 g) grovt og riv parmesan (30 g) fint slik at alt er klart til montering. - Monter sandwichene
Legg fire brødskiver på stekebrett med bakepapir, béchamel-siden opp.
Fordel spekeskinke (8 skive) jevnt på skivene og strø litt av gruyeren over.
Legg de resterende skivene oppå, også med béchamel-siden opp. Dekk toppen med resten av gruyeren og all parmesanen. - Stek sandwichene
Sett stekebrettet midt i ovnen på 220 °C.
Bak i 6–8 minutter til osten har smeltet.
Sett deretter ovnen på grillfunksjon og grill i 2–3 minutter til toppen er gyllen.
Følg godt med så de ikke brenner seg. - Serveringsforslag
Server Croque Monsieur rykende varm sammen med en grønn salat med vinaigrette.
Den passer også godt med en kopp fransk løksuppe eller cornichons ved siden av.