Enkel Crème Brûlée med Vanilje og Espresso
Crème brûlée er en av de dessertene som virker fancy, men som i praksis er utrolig enkel å få perfekt. Denne varianten får en mild smak av vanilje og et lite hint av espresso som løfter smaken uten å gjøre desserten “kaffeaktig”. Resultatet er en fløyelsmyk, rik krem som skjuler seg under et tynt, sprøtt lag av karamellisert sukker som knaser når du bryter gjennom med skjeen. Server den iskald rett fra kjøleskapet før du brenner sukkeret, og du får en dessert som alltid imponerer, enten det er selve middagen eller selskapet som er elegant eller helt avslappet.

Ingredienser
Hoveddel
- 5 stk eggeplomme – skilles rene fra hvitene
- 100 g sukker – piskes med eggeplommene
- 720 ml kremfløte
- 0,5 ts kaffepulver (valgfritt) – espresso, gir dypere smak
- 0,25 ts salt
- 1,5 ts vaniljeekstrakt
- 50 g sukker – drysses over
- 100 ml kremfløteblanding – tas fra den varme blandingen
- 8 stk ramekiner – à 1 dl volum
- 1 stk kjøkkenbrenner – brukt evt. ovnens grillelement
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Varm opp fløten
Varm opp kremfløte (720 ml), kaffepulver (0,5 ts) og salt (0,25 ts) i en kasserolle på middels varme til det så vidt begynner å småkoke.
Ta kasserollen av varmen og rør inn vaniljeekstrakt (1,5 ts). - Visp sammen eggeplommer og sukker
Pisk eggeplomme (5 stk) med en del av sukker (100 g) i en stor bolle til blandingen er jevn.
- Temperer eggeplommene
Hell forsiktig kremfløteblanding (100 ml) av den varme fløten i en tynn stråle over eggeplommene mens du visper kontinuerlig.
Dette gjør at eggene ikke koagulerer.
Visp inn resten av fløten i en jevn strøm. - Forbered ramekins
Sett alle ramekiner (8 stk) i en stor ildfast form.
Pass på at de står rett og stødig. - Hell i blandingen
Fordel den silkeaktige kremblandingen i ramekinsene helt opp til kanten.
- Lag vannbad
Hell kokende vann i den ildfaste formen slik at vannet når halvveis opp på utsiden av formene.
Vær forsiktig så du ikke får vann i selve kremen. - Bak kremen
Sett formen i ovnen på 160 °C over/undervarme.
Stek i 30–40 minutter, avhengig av høyden på ramekinsene.
Kremen skal være fast i kantene og gi etter med en lett “jigglete” midte. - Avkjøl og sett kaldt
Ta ut formene fra vannbadet, sett dem på rist og la dem avkjøle i 1 time.
Dekk dem løst til og sett i kjøleskap i minst 4 timer eller opptil 2 døgn. - Brenn sukkeret
Sett klart sukker (50 g) til toppingen.
Dryss et jevnt lag sukker over hver dessert.
Bruk kjøkkenbrenner til å smelte og brune sukkeret til en sprø topp.
Alternativt kan du sette dem under ovnens grillelement på høy varme til sukkeret bobler og karamelliserer.