Eltefritt speltbrød med nøtter og frø

Dette er et saftig, grovt og næringsrikt brød som ikke krever elting – bare en rask røring og litt heving. Brødet lages på en blanding av siktet og sammalt spelt, beriket med havregryn, nøtter og frø som gir god smak, tyggemotstand og lang metthet. Perfekt til frokost, matpakke eller sammen med supper og gryter. Den siste stekingen uten form gir en sprø, gyllen skorpe på begge sider.

Tid
2:05 t
Porsjoner
2
Vanskelighetsgrad
EASY
Generated Image November 04, 2025 - 3_31PM

Ingredienser

Hoveddel

  • 650 g speltmel
  • 250 g sammalt speltmel
  • 50 g havregryn
  • 1 pk tørrgjærà 11 g
  • 1 klype salt
  • 30 g solsikkekjernergrovhakkes lett
  • 40 g gresskarkjernerdeles i to
  • 40 g valnøttergrovhakkes
  • 15 g chiafrø
  • 1 l vannlunket, ca. 35–40 °C
  • 2 ss meierismørevt. olje til smøring av form
  • 2 stk brødformerca. 1,5 liter per form

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered ingrediensene

    Mål opp alle ingrediensene.

    Grovhakk valnøtter (40 g) og del eventuelt de største gresskarkjerner (40 g) i to.

    Varm opp vannet til det er lunkent (rundt 35–40 grader).

    Smør to brødformer med meierismør (2 ss) eller olje, og gjør stekeristen klar til senere bruk.

  2. Bland deigen

    Ha

    • siktet speltmel (650 g)

    • sammalt speltmel (250 g)

    • havregryn (50 g)

    • tørrgjær (1 pk)

    • salt (1 klype)

    • solsikkekjerner (30 g)

    • gresskarkjerner (hold igjen litt til topping)

    • valnøtter

    • chiafrø (15 g)

    ... i en stor bakebolle.

    Rør sammen med en tresleiv.

    Hell i lunkent vann (1 l) og bland alt godt til en klissete deig uten tørre melrester.

    Det skal ikke eltes.

  3. La deigen heve første gang

    Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve på kjøkkenbenken i ca. 20 min , til den begynner å boble lett og vokse i volum.

  4. Fordel i former og hev videre

    Fordel deigen jevnt i de to smurte formene.

    Bruk en sleiv dyppet i vann for å glatte overflaten.

    Dryss resten av gresskarkjernene på toppen.

    Dekk til med et klede og la brødene heve i ytterligere 40 min.

  5. Stek brødene

    Forvarm ovnen til 225 °C over- og undervarme.

    Stek formene midt i ovnen i ca. 40 min, til brødene har fått gyllen farge og høres hule ut når du banker lett på dem.

  6. Etterstek for sprø skorpe

    Ta brødene forsiktig ut av formene.

    Snu dem slik at undersiden vender opp, og legg dem på en stekerist.

    Sett risten tilbake i ovnen og stek i ytterligere 10–15 minutter for å få sprø skorpe på begge sider.

  7. Avkjøl og oppbevar

    Avkjøl brødene på rist uten klede for å bevare sprøheten.

    Når de er helt avkjølt, kan de oppbevares i brødpose eller fryses i skiver.

  8. Serveringsforslag

    Server nystekt med smør og brunost, eller bruk som grunnlag for en mettende sandwich med ost, avokado og spirer.

    Brødet passer også utmerket til supper og salater.