Eltefritt gulrotbrød i brødform

Et saftig og smakrikt brød hvor revet gulrot gjør hele forskjellen. Gulroten tilfører naturlig sødme og holder brødet fuktig lenge, mens den eltefrie metoden gjør oppskriften enkel og tilgjengelig for alle. Deigen rører du sammen kvelden før, og morgenstunden byr på nystekt, duf­tende brød uten stress. Brødet stekes i en 2-liters brødform og toppes med gresskarkjerner for en deilig sprø overflate.

Tid
55 min
Porsjoner
1
Vanskelighetsgrad
EASY
eltefritt-gulrotbrod

Ingredienser

Hoveddel

  • 200 g sammalt hvetefinmalt
  • 200 g hvetemelsiktet
  • 1 ts salt
  • 0,25 ts tørrgjær
  • 1 ss honning
  • 4 dl vannromtemperert ca. 20 grader
  • 1 stk gulrotstor, skrelles og rives fint
  • 0,5 dl gresskarkjernertopping
  • 1 stk brødformer2 liter, smøres lett ved behov

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Bland de tørre ingrediensene

    Ha sammalt hvete (200 g), siktet hvetemel (200 g), salt (1 ts) og tørrgjær (0,25 ts) i en stor bolle.

    Rør godt sammen.

  2. Rør ut honningen

    Mål opp vann (4 dl) og rør honning (1 ss) inn i vannet til den er helt oppløst.

  3. Forbered gulroten

    Skrell gulrot (1 stk) og riv den fint på et rivjern.

    Den skal være luftig og jevn.

  4. Lag deigen

    Hell vannet med honning over i melblandingen.

    Tilsett den fint revne gulroten.

    Rør sammen til en klissete, homogen deig.

    Ingen elting.

  5. La deigen heve over natten

    Dekk bollen med plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 8–12 timer til deigen har hevet godt.

  6. Klargjør brødformen

    Smør brødformen lett hvis nødvendig.

    Bruk en slikkepott og løft deigen over i formen.

  7. Etterhev deigen

    La deigen hvile i formen i 30 min på kjøkkenbenken.

  8. Forbered ovnen

    Sett ovnen på 260 °C.

  9. Topp brødet

    Dryss gresskarkjerner (0,5 dl) jevnt over toppen av deigen.

  10. Stek brødet

    Sett formen på midterste rille.

    Senk temperaturen til 210 °C.

    Stek i 45 min til brødet er gyllent og gjennomstekt.

  11. Avkjøl brødet

    Ta formen ut av ovnen og la brødet hvile i 10 min før du løfter det ut og skjærer i det.