Elgpâté med Tyttebær, Valnøtter og Einebær

Dette er en saftig, aromatisk elgpâté med dype smaker fra einebær, tørket sopp, valnøtter, portvin og vinterkrydder. Medisterdeigen gir fylde, elgkjøttet gir tydelig viltsmak, og urtene løfter helheten. Patéen stekes i vannbad for silkemyk konsistens og blir et imponerende innslag på et koldtbord eller som en rik forrett. Den smaker spesielt godt med solbærgelé og en frisk potetsalat.

Tid
1:55 t
Porsjoner
10
Vanskelighetsgrad
EASY
elgpate2

Ingredienser

Hoveddel

  • 500 g elgkjøtt (kvernet)
  • 400 g medisterdeig
  • 1 ss fersk rosmarinfinhakket
  • 3 ss fersk persillefinhakket
  • 2 ss fersk timianfinhakket
  • 8 stk einerbærknuses grovt
  • 2 stk sjalottløkfinhakkes
  • 75 g valnøttergrovhakkes
  • 3 ss tyttebær (frosne)tines lett
  • 2 dl kremfløtekan reduseres til 1.5 dl for fast farse
  • 2 ss portvineller sherry
  • 1 ss salt
  • 1 ts pepper
  • 0,5 ts muskatblomme
  • 0,5 ts muskatnøtt (malt)
  • 0,5 ts kanel
  • 0,5 ts hvit pepper
  • 0,5 ts nellik (malt)
  • 0,5 stk laurbærbladknuses
  • 0,5 ts merian (tørket)
  • 0,5 ts timian (tørket)
  • 2 ss steinsopp (tørket)evt. kantarell, traktkantarell
  • 3 stk egglett sammenvispet
  • 1 stk brødformerca. 1.5 liter
  • 1 ark aluminiumsfolie

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered urter, løk og nøtter

    Finhakk fersk rosmarin (1 ss), fersk persille (3 ss) og fersk timian (2 ss).

    Skrell sjalottløk (2 stk) og finhakk den.

    Grovhakk valnøtter (75 g).

  2. Klargjør krydder og aromater

    Knus einerbær (8 stk) i morter.

    Knus laurbærblad (0,5 stk).

    Mål opp tørkede krydder.

    Knus tørket steinsopp (tørket) (2 ss) i blender til fint pulver.

  3. Bland kjøtt og aromater

    Ha elgkjøtt (kvernet) (500 g) og medisterdeig (400 g) i en stor bolle.

    Tilsett

    • finhakket rosmarin

    • finhakket persille

    • finhakket timian

    • sjalottløk

    • valnøtter

    • einebær

    • tyttebær (frosne) (3 ss)


    Rør inn

    • muskatblomme (0,5 ts)

    • salt (1 ss)

    • muskatnøtt (malt) (0,5 ts)

    • kanel (0,5 ts)

    • hvit pepper (0,5 ts)

    • pepper (1 ts)

    • nellik (malt) (0,5 ts)

    • knust laurbærblad

    • merian (tørket) (0,5 ts)

    • timian (tørket) (0,5 ts)

    • finmalt tørket soppen

    Vend alt godt sammen.

  4. Tilsett egg og fløte

    Visp egg (3 stk) lett og bland dem inn i farsen.

    Hell i kremfløte (2 dl) og portvin (2 ss) og rør raskt til en jevn farse uten å overarbeide.

  5. Klargjør formen

    Klargjør formen ved å skylle den godt i vann.

    Ha i patéen i formen.

    Dekk toppen tett med aluminiumsfolie og klem folien godt ned langs kantene.

  6. Lag vannbad

    Plasser langpannen nederst i ovnen.

    Sett brødformen i langpannen og hell varmt vann i langpannen til midten av formen.

  7. Stek paten

    Stek ved 160 °C i 1 time og 30 minutter til paten har trukket fra kantene og kjernen er fast.

    Avkjøl helt i formen.

  8. Hvelv og sett smak

    Løsne paten med kniv og hvelv den på et fat.

    Sett den i kjøleskap minst et par timer før servering.

  9. Serveringsforslag
    • Server i skiver med solbærgelé og potetsalat.

    • God på rugbrød eller sammen med syltede grønnsaker.

    • Pynt gjerne med ekstra persille og noen tyttebær.


Kilde

Berit Vagle

Elgpâté med Tyttebær, Valnøtter og Einebær oppskrift – Norsk | Matly