Elgpâté med Tyttebær, Valnøtter og Einebær
Dette er en saftig, aromatisk elgpâté med dype smaker fra einebær, tørket sopp, valnøtter, portvin og vinterkrydder. Medisterdeigen gir fylde, elgkjøttet gir tydelig viltsmak, og urtene løfter helheten. Patéen stekes i vannbad for silkemyk konsistens og blir et imponerende innslag på et koldtbord eller som en rik forrett. Den smaker spesielt godt med solbærgelé og en frisk potetsalat.

Ingredienser
Hoveddel
- 500 g elgkjøtt (kvernet)
- 400 g medisterdeig
- 1 ss fersk rosmarin – finhakket
- 3 ss fersk persille – finhakket
- 2 ss fersk timian – finhakket
- 8 stk einerbær – knuses grovt
- 2 stk sjalottløk – finhakkes
- 75 g valnøtter – grovhakkes
- 3 ss tyttebær (frosne) – tines lett
- 2 dl kremfløte – kan reduseres til 1.5 dl for fast farse
- 2 ss portvin – eller sherry
- 1 ss salt
- 1 ts pepper
- 0,5 ts muskatblomme
- 0,5 ts muskatnøtt (malt)
- 0,5 ts kanel
- 0,5 ts hvit pepper
- 0,5 ts nellik (malt)
- 0,5 stk laurbærblad – knuses
- 0,5 ts merian (tørket)
- 0,5 ts timian (tørket)
- 2 ss steinsopp (tørket) – evt. kantarell, traktkantarell
- 3 stk egg – lett sammenvispet
- 1 stk brødformer – ca. 1.5 liter
- 1 ark aluminiumsfolie
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered urter, løk og nøtter
Finhakk fersk rosmarin (1 ss), fersk persille (3 ss) og fersk timian (2 ss).
Skrell sjalottløk (2 stk) og finhakk den.
Grovhakk valnøtter (75 g). - Klargjør krydder og aromater
Knus einerbær (8 stk) i morter.
Knus laurbærblad (0,5 stk).
Mål opp tørkede krydder.
Knus tørket steinsopp (tørket) (2 ss) i blender til fint pulver. - Bland kjøtt og aromater
Ha elgkjøtt (kvernet) (500 g) og medisterdeig (400 g) i en stor bolle.
Tilsettfinhakket rosmarin
finhakket persille
finhakket timian
sjalottløk
valnøtter
einebær
tyttebær (frosne) (3 ss)
Rør innmuskatblomme (0,5 ts)
salt (1 ss)
muskatnøtt (malt) (0,5 ts)
kanel (0,5 ts)
hvit pepper (0,5 ts)
pepper (1 ts)
nellik (malt) (0,5 ts)
knust laurbærblad
merian (tørket) (0,5 ts)
timian (tørket) (0,5 ts)
finmalt tørket soppen
Vend alt godt sammen.
- Tilsett egg og fløte
Visp egg (3 stk) lett og bland dem inn i farsen.
Hell i kremfløte (2 dl) og portvin (2 ss) og rør raskt til en jevn farse uten å overarbeide. - Klargjør formen
Klargjør formen ved å skylle den godt i vann.
Ha i patéen i formen.
Dekk toppen tett med aluminiumsfolie og klem folien godt ned langs kantene. - Lag vannbad
Plasser langpannen nederst i ovnen.
Sett brødformen i langpannen og hell varmt vann i langpannen til midten av formen. - Stek paten
Stek ved 160 °C i 1 time og 30 minutter til paten har trukket fra kantene og kjernen er fast.
Avkjøl helt i formen. - Hvelv og sett smak
Løsne paten med kniv og hvelv den på et fat.
Sett den i kjøleskap minst et par timer før servering. - Serveringsforslag
Server i skiver med solbærgelé og potetsalat.
God på rugbrød eller sammen med syltede grønnsaker.
Pynt gjerne med ekstra persille og noen tyttebær.
Kilde
Berit Vagle