Ekstra myke skolebrød med vaniljekrem og fargerikt strøssel
Dette er luftige og ekstra myke skolebrød laget med en søt gjærdeig som gir perfekt konsistens og smak. Hver bolle fylles med fløyelsmyk vaniljekrem, toppes med melisglasur og pyntes med kokos eller fargerikt kakestrøssel. Perfekt til skoleavslutninger, bursdager eller som en hyggelig helgebakst. Disse skolebrødene holder seg myke i flere dager og kan fryses uten glasur.

Ingredienser
Hoveddel
- 1 l helmelk
- 300 g meierismør
- 250 g melis
- 100 g fersk gjær
- 0,5 ts kardemomme
- 1500 g hvetemel
- 1000 g vaniljekrem
- 500 g melis
- 10 ss helmelk
- 100 g kokosmasse
- 100 g kakestrøssel
- 2 stk bakeark
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Varm opp væsken
Ha helmelk (1 l) , meierismør (300 g) og melis (250 g) i en kjele.
Varm opp til smøret har smeltet, og blandingen er fingervarm (ca. 37 °C). - Rør inn gjær og smak
Smuldre fersk gjær (100 g) i væsken og rør til den løser seg helt opp.
Tilsett kardemomme (0.5 ts). - Elt inn melet
Tilsett gradvis hvetemel (1500 g) mens du elter.
Deigen skal være smidig, myk og ikke klissete.
Tilpass melmengden etter behov. - Form bollene
Del deigen i 30 jevne emner og trill til runde boller.
Legg bollene på stekeplater med bakepapir med god avstand mellom hver.
Trykk bollene flate med håndflaten. - Hev deigen
Dekk bollene med et klede og la dem heve lunt i 1 time til de har fått dobbel størrelse.
- Fyll med vaniljekrem
Trykk et stort hull midt i hver bolle med fingrene (helt ned til platen).
Legg en raus spiseskje vaniljekrem i hvert hull.
Totalt vaniljekrem (1000 g). - Stek bollene
Forvarm ovnen til 230 °C.
Stek bollene midt i ovnen i ca. 10 min til de er gylne.
Avkjøl helt på rist før pynting. - Lag melisglasur
Rør sammen melis (500 g) og ca. helmelk (10 ss) til en glatt, tykk glasur.
Juster konsistensen med mer melk om nødvendig. - Pynt skolebrødene
Smør glasuren rundt vaniljekremen på hver bolle.
Trykk så bollene lett ned i kokosmasse (100 g) eller kakestrøssel (100 g), slik at pynten fester seg i glasuren.
La glasuren stivne før servering. - Serveringsforslag
Server skolebrødene med et glass melk, en kopp kaffe eller kakao.
De er perfekte både som turmat, til kakebordet eller som en nostalgisk dessert etter søndagsmiddagen.