Ekstra myke skolebrød med vaniljekrem og fargerikt strøssel

Dette er luftige og ekstra myke skolebrød laget med en søt gjærdeig som gir perfekt konsistens og smak. Hver bolle fylles med fløyelsmyk vaniljekrem, toppes med melisglasur og pyntes med kokos eller fargerikt kakestrøssel. Perfekt til skoleavslutninger, bursdager eller som en hyggelig helgebakst. Disse skolebrødene holder seg myke i flere dager og kan fryses uten glasur.

Tid
42 min
Porsjoner
30
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
skolebrod

Ingredienser

Hoveddel

  • 1 l helmelk
  • 300 g meierismør
  • 250 g melis
  • 100 g fersk gjær
  • 0,5 ts kardemomme
  • 1500 g hvetemel
  • 1000 g vaniljekrem
  • 500 g melis
  • 10 ss helmelk
  • 100 g kokosmasse
  • 100 g kakestrøssel
  • 2 stk bakeark

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Varm opp væsken

    Ha helmelk (1 l) , meierismør (300 g) og melis (250 g) i en kjele.

    Varm opp til smøret har smeltet, og blandingen er fingervarm (ca. 37 °C).

  2. Rør inn gjær og smak

    Smuldre fersk gjær (100 g) i væsken og rør til den løser seg helt opp.

    Tilsett kardemomme (0.5 ts).

  3. Elt inn melet

    Tilsett gradvis hvetemel (1500 g) mens du elter.

    Deigen skal være smidig, myk og ikke klissete.

    Tilpass melmengden etter behov.

  4. Form bollene

    Del deigen i 30 jevne emner og trill til runde boller.

    Legg bollene på stekeplater med bakepapir med god avstand mellom hver.

    Trykk bollene flate med håndflaten.

  5. Hev deigen

    Dekk bollene med et klede og la dem heve lunt i 1 time til de har fått dobbel størrelse.

  6. Fyll med vaniljekrem

    Trykk et stort hull midt i hver bolle med fingrene (helt ned til platen).

    Legg en raus spiseskje vaniljekrem i hvert hull.

    Totalt vaniljekrem (1000 g).

  7. Stek bollene

    Forvarm ovnen til 230 °C.

    Stek bollene midt i ovnen i ca. 10 min til de er gylne.

    Avkjøl helt på rist før pynting.

  8. Lag melisglasur

    Rør sammen melis (500 g) og ca. helmelk (10 ss) til en glatt, tykk glasur.

    Juster konsistensen med mer melk om nødvendig.

  9. Pynt skolebrødene

    Smør glasuren rundt vaniljekremen på hver bolle.

    Trykk så bollene lett ned i kokosmasse (100 g) eller kakestrøssel (100 g), slik at pynten fester seg i glasuren.

    La glasuren stivne før servering.

  10. Serveringsforslag

    Server skolebrødene med et glass melk, en kopp kaffe eller kakao.

    De er perfekte både som turmat, til kakebordet eller som en nostalgisk dessert etter søndagsmiddagen.