Drukne epler med rom og krydder
Disse varme, krydrede eplene er møre, saftige og trukket i en tykk sirup med sukker, kanel, muskat og rom. Resultatet er en søt og aromatisk siderett eller dessert som passer like godt til grillmat som til pannekaker, iskrem eller julebord. En enkel rett med få ingredienser, men med stor smak og tydelig preg av amerikansk barbecue-tradisjon.

Ingredienser
Hoveddel
- 7 stk epler – kjernes ut og skjæres i jevne skiver
- 400 g sukker
- 2 ss kanel
- 1 ss muskatnøtt
- 0,6 dl mørk rom – rom med kryddersmak
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered eplene
Vask epler (7 stk) grundig.
Skrell dem helt, del dem i to og fjern kjernehus.
Skjær eplene i jevne skiver slik at de koker likt.
Legg epleskivene til side på skjærebrettet. - Bland sukker og krydder
Mål opp sukker (400 g), kanel (2 ss) og malt muskatnøtt (1 ss).
Ha alt direkte i den store kjelen og rør lett sammen med tresleiv slik at krydderet fordeles jevnt i sukkeret. - Tilsett epler og rom
Legg de ferdig oppkuttede epleskivene i kjelen sammen med sukker- og krydderblandingen.
Hell over krydret mørk rom (0,6 dl) og rør godt slik at alle epleskivene blir jevnt dekket. - Kok eplene møre
Sett kjelen på middels varme og varm opp under jevn omrøring til blandingen begynner å koke.
La eplene småkoke i ca. 20 minutter.
Rør ofte for å hindre at sukkeret setter seg i bunnen, og pass på at eplene blir møre, men ikke faller helt fra hverandre. - Avkjøl før servering
Ta kjelen av varmen når eplene er myke og sausen har blitt tykk og blank.
La retten hvile i 5–10 minutter slik at smaken setter seg før servering. - Serveringsforslag
Server varme som tilbehør til grillribbe, pulled pork eller pølser.
De passer også utmerket som dessert sammen med vaniljeis, pannekaker, vafler eller som topping på havregrøt.