Dobbel sjokolade-makroner (franske makroner)
Myke og seige sjokolademakroner med sprø skall og tydelige “føtter”. De lages med mandelmel, kakao og fylles med en luftig pisket sjokoladeganache. Dette er en baseoppskrift som gir ca. 24 ferdige sandwich-makroner. Resultatet er søtt, intens sjokoladesmak og klassisk makronkonsistens. Ikke vanskelig, bare nøyaktig arbeid og litt tålmodighet.

Ingredienser
Makronskall
- 150 g mandelmel – finmalt og siktet
- 200 g melis – siktet
- 20 g kakao – mørk kakao, siktet
- 0,5 ts salt
- 140 g eggehvite – romtempererte
- 100 g sukker
- 0,5 ts vaniljeekstrakt
Sjokoladeganache
- 225 g mørk sjokolade – finhakket
- 160 g kremfløte – varmes opp til kokepunkt
- 2 stk bakeark
- 1 stk sprøyteposer – med rund tip 803, 804 eller 805
Fremgangsmåte
Makronskall
- Forbered bakebrettene
Legg bakepapir på begge brett.
Tegn små sirkler med ca. 3–4 cm diameter som mal.
Snu papiret så blyantstreken vender ned. - Sikt de tørre ingrediensene
Sikt mandelmel (150 g), melis (200 g), kakao (20 g) og salt (0,5 ts) i en bolle.
Gjenta sikting to ganger for å unngå klumper og få blandingen luftig. - Pisk eggehvitene
Pisk eggehvite (140 g) til lett skum.
Tilsett sukker (100 g) gradvis i tynn stråle mens du pisker til stive topper.
Vend inn vaniljeekstrakt (0,5 ts). - Lag makronrøren
Ha halvparten av de tørre ingrediensene i marengsen og vend inn med slikkepott.
Tilsett resten og vend til røren er jevn og seig.
Konsistensen skal ligne tykk lava som sakte flyter fra slikkepotten. - Fyll og sprøyt makroner
Fyll sprøyteposen litt over halvfull.
Hold posen loddrett og sprøyt jevne sirkler på brettene.
Slå brettene mot benken et par ganger for å fjerne luftbobler. - Tørk makronene
La makronene tørke i romtemperatur til skallet kjennes tørt på toppen og ikke fester seg på fingeren.
Beregn 30–60 minutter avhengig av luftfuktighet. - Stek makronene
Forvarm ovnen til 150 °C over/undervarme.
Stek ett brett av gangen i 18–20 minutter.
Avkjøl helt før du løfter dem av papiret.
Sjokoladeganache
- Lag ganache
Varm kremfløte (160 g) til rett før kokepunktet.
Hell over finhakket mørk sjokolade (225 g) og la stå 15 sekunder.
Rør til jevn og blank.
Avkjøl 30–60 minutter til smørbar konsistens. - Pisk ganachen
Pisk ganachen til den blir lysere og luftig.
Ha i sprøytepose. - Fyll og monter
Par makronskall i like størrelser.
Sprøyt litt ganache på ett skall og klem sammen med et annet.
Gjenta til alle er fylt. - Modne makronene
Legg makronene i en lufttett boks og sett i kjøleskap natten over.
Dette gir bedre konsistens. - Serveringsforslag
Server kalde fra kjøleskap.
Pynt gjerne med et tynt dryss kakao eller litt smeltet sjokolade ringlet over.