Dirty Fries med Jalapenosaus og Friske Toppings
Dirty fries er rett og slett pommes frites gjort skamløst diggere. Sprø ovnsstekte fries toppes med ristet paprika og vegobacon, en fyldig jalapenosaus, ekstra ost og friske toppings som tomat, sylta rødløk, guacamole og koriander. Dette er en delevennlig rett, men du kommer sannsynligvis til å spise den selv. Perfekt som snacks, helgekos eller som en side til burgere.

Ingredienser
Hoveddel
- 400 g pommes frites – frosne, tynne fries
- 4 ss olivenolje
- 1 ts røkt paprikapulver
- 1 ts hvitløkspulver
- 1 ts løkpulver
- 0,5 ts salt
- 1 ts pepper
- 1 stk paprika – finhakkes
- 60 g vegobacon – hakkes i små biter
- 3 ss hvetemel
- 3 dl melk
- 80 g cheddar
- 70 g mozzarella
- 3 ss jalapeños – finhakkes
- 2 ss syltelake fra jalapeño – fra glass
- 1 stk tomater – finhakkes til topping
- 4 ss syltet rødløk – til topping
- 5 ss guacamole – hjemmelaget eller kjøpt
- 1 neve koriander – finhakkes
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Klargjør fries
Forvarm ovnen til 200 °C.
Kle stekebrettet med bakepapir og fordel pommes frites (400 g) i ett lag.
Drypp over olivenolje (1 ss) og dryss på røkt paprikapulver (1 ts), hvitløkspulver (1 ts), løkpulver (1 ts), salt (0,5 ts) og pepper (1 ts).
Vend fries godt så krydderet fordeler seg jevnt. - Stek fries
Sett stekebrettet midt i ovnen og stek fries i 20–25 minutter til de er sprø og gylne.
- Forbered paprika og vegobacon
Finhakk rød paprika (1 stk) og hakk vegobacon (60 g) i små biter.
Varm olivenolje (1 ss) i en kjele eller panne og stek paprika og vegobacon i 5–7 minutter til paprikabitene er myke og vegobaconet får litt farge.
Sett blandingen til side. - Lag jalapenosausen
Varm olivenolje (2 ss) i kjelen og rør inn hvetemel (3 ss).
Visp til det blir en lys jevning.
Hell inn melk (3 dl) litt etter litt mens du visper for å unngå klumper. La sausen tykne på middels varme i ca. 5 min. - Tilsett ost og jalapenos
Rør inn cheddar (60 g), mozzarella (50 g), finhakket jalapeños (3 ss) og syltelake fra jalapeño (2 ss).
La osten smelte helt inn i sausen.
Smak til med litt pepper. - Forbered friske toppings
Finhakk tomater (1 stk) og koriander (1 neve).
Mål opp syltet rødløk (4 ss) og guacamole (5 ss), og gjør det klart til servering. - Monter retten
Ta ut de ferdigstekte friesene.
Fordel paprika- og vegobaconblandingen over.
Hell jalapenosausen jevnt over friesene.
Topp med resten av cheddar (20 g) og mozzarella (20 g). - Gratiner retten
Sett brettet høyt i ovnen under grillfunksjon i 5–10 minutter, til osten har smeltet og blitt gyllen.
- Legg på topping og server
Topp med tomat, sylta rødløk, guacamole og finhakket koriander. Server med en gang mens friesene er varme og sprø.
- Serveringsforslag
Server som helgesnacks, sammen med hamburgere eller som en digg siderett til grillmat.
En enkel ranchdressing eller chipotlemajones fungerer veldig bra ved siden av.