Den beste luftige focacciaen med sprø kanter

Dette er en luftig og høy focaccia med store bobler, sprø kanter og en gyllen topp. De enkle foldene underveis gir deigen styrke uten behov for elting, og den lange, rolige hevingen utvikler smak og tekstur. Brødet bakes først i form for å få høyde, før det løftes ut og settes kort tilbake i ovnen for å sikre sprø sider hele veien rundt. Resultatet er en imponerende bordfocaccia som passer både til middagen og som helgesnacks.

Tid
3:15 t
Porsjoner
1
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
foccacia

Ingredienser

Hoveddel

  • 360 g hvetemelsiktet
  • 1,5 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 1 ts tørrgjær
  • 3 dl vannlunkent, ca. 35–40 grader
  • 3 ss extra virgin olivenolje
  • 1 ts flaksalt
  • 1 stk bakeform22 x 22 cm
  • 1 stk bakeark

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Bland de tørre ingrediensene

    Visp sammen hvetemel (360 g), salt (1,5 ts), sukker (1 ts) og tørrgjær (1 ts) i en stor bolle.

  2. Tilsett vann og olje

    Hell i lunkent vann (3 dl) og extra virgin olivenolje (1 ss).

    Rør med sleikepott til deigen er jevn og uten tørre flekker.

  3. La deigen hvile

    Sett på lokk og la deigen hvile i 15 min.

  4. Brett deigen første gang

    Fukt hånden.

    Løft en del av deigen fra kanten og brett inn mot midten.

    Gjenta 8–12 ganger rundt hele bollen.

    Vend deigen så den glatte siden ligger opp.

    Dekk til og hvil 15 min.

  5. Brett deigen andre gang

    Gjenta samme brettemetode.

    Dekk til og hvil 15 min.

  6. Brett deigen tredje gang

    Brett igjen.

    Dekk til og hvil 15 min.

  7. Brett deigen fjerde gang

    Brett siste gang.

    Deigen skal nå føles fastere.

    Dekk til.

  8. Hev deigen

    La deigen stå varmt i 1 time, til den er luftig og nesten doblet i størrelse.

  9. Forbered formen

    Smør formen med litt olje.

    Legg bakepapir-stripe i midten slik at du får to løftetabber.

    Hell extra virgin olivenolje (1 ss) i bunnen og fordel jevnt.

  10. Flytt deigen til formen

    Bruk deigskrape for å løfte deigen forsiktig over i formen.

    Snu den én gang så den dekkes av oljen.

  11. Etterhev i form

    Dekk til og la deigen etterheve 1–1.5 time til den er svært luftig og nesten når opp til kanten.

  12. Forvarm ovnen

    Sett ovnen på 245 °C over/undervarme.

  13. Lag groper i deigen

    Smør fingertuppene lett med olje.

    Trykk ned fingertuppene til du kjenner bunnen av formen, jevnt over hele overflaten.

  14. Topp deigen

    Drypp over extra virgin olivenolje (1 ss) og dryss flaksalt (1 ts) over.

  15. Stek focaccia

    Sett formen på nederste rille. Stek 15 til 18 min til brødet er dypt gyllent.

    Ønskes mer farge, sett formen øverst 1–2 minutter ekstra.

  16. Sprøstek sidene

    Løft brødet ut av formen ved hjelp av bakepapiret.

    Sett brødet direkte på rist nederst i ovnen med ovnen av, 5–7 minutter til sidene er sprø.

  17. Avkjøl brødet

    Avkjøl på rist i minst 30 min før oppskjæring.

  18. Serveringsforslag

    Server med god olivenolje og balsamico, eller sammen med supper, salater, grillmat eller tapas.

    Perfekt også som sandwichbrød.