Dansk leverpostei med bacon, rødbeter og agurk

Den klassiske danske leverposteien er en varm og kremet leverpaté som smelter på tunga. Servert lunken på ristet brød med sprøstekt bacon, sopp, rødbeter og små sylteagurker er den et lite måltid i seg selv. Denne hjemmelagde versjonen er rik på smak, med et hint av ansjos, pepper og allehånde – akkurat slik danskene liker den.

Tid
1:25 t
Porsjoner
8
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
dansk-leverpostei

Ingredienser

Hoveddel

  • 400 g svineleverevt. okse, renset
  • 150 g svinekjøttevt. okse, mørbrad, flatbiff
  • 250 g lettsaltet sidefleskuten svor, grovhakket
  • 3 stk sjalottløkgrovhakket
  • 2 stk ansjosfileter i oljefinhakket
  • 1 ts allehånde
  • 2 ts sukker
  • 1 ts pepper
  • 2 ss ansjoslakefra boksen
  • 2 ts saltjuster etter smak
  • 40 g hvetemeltil hvit saus
  • 40 g meierismør
  • 3 dl melk
  • 2 stk egg

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Lag hvit saus

    Smelt meierismør (40 g) i en kjele.

    Rør inn hvetemel (40 g) og spe gradvis med melk (3 dl) under omrøring til du får en jevn, tykk saus.

    La den småkoke i ca. 3 min.

    Ta kjelen av varmen og avkjøl sausen.

  2. Tilsett eggene

    Når sausen er avkjølt, visp inn egg (2 stk) til en glatt og luftig saus.

    Sett til side.

  3. Forbered lever og kjøtt

    Rens svinelever (400 g) for hinner og årer, og skjær den i store biter.

    Kutt svinekjøtt (150 g), lettsaltet sideflesk (250 g) og sjalottløk (3 stk) grovt.

  4. Kjør massen jevn

    Ha lever, kjøtt, flesk og løk i en food processor.

    Kjør til jevnt finmalt konsistens.

  5. Bland inn saus og krydder

    Rør sammen den malte kjøttblandingen med den hvite sausen.

    Tilsett finhakket ansjosfileter i olje (2 stk), ansjoslake (2 ss), allehånde (1 ts), sukker (2 ts), pepper (1 ts) og salt (2 ts).

    Rør grundig til alt er godt blandet.

  6. Stek leverposteien i vannbad

    Fordel røren i to smurte brødformer.

    Sett formene i en ildfast form fylt med varmt vann (vannbad).

    Stek midt i ovnen ved 180 min i 55–60 minutter.

  7. La leverposteien hvile

    Ta ut formene og la leverposteien stå i minst 10 min før du skjærer den i skiver på ca. 1 cm.

  8. Serveringsforslag

    Server leverposteien lunken på ristet brød med et salatblad under.

    Topp med bacon, stekt sopp, rødbeter og sylteagurk.

    Et dryss nykvernet pepper og litt frisk timian gir ekstra friskhet.

Dansk leverpostei med bacon, rødbeter og agurk oppskrift – Dansk | Matly