Croque Madame med Sprø Surdeigsbrød og Mornaysaus

Croque Madame er den franske luksusversjonen av en varm ostesmørbrødklassiker. Her får du ristet surdeigsbrød med Dijon-sennep, tynne skiver skinke og rikelig med gruyere, toppet med en tykk og silkemyk mornaysaus og et nystekt speilegg. Dette gir en rik, sprø og saftig sandwich med perfekt balanse mellom salt, kremet og nøtteaktig ostesmak. Retten er rask å lage, men gir restaurantfølelse på under 30 minutter.

Tid
25 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
a-golden-croque-madame-on-toasted-sourdough--toppe

Ingredienser

Hoveddel

  • 8 skive surdeigsbrødskåret i jevne skiver
  • 225 g spekeskinkef.eks. strandaskinke
  • 170 g gruyère ostrevet
  • 2 ss dijonsennep
  • 4 ss meierismørmykt, til steking og risting
  • 4 stk egg
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss meierismør
  • 30 g hvetemel
  • 240 ml helmelk
  • 70 g gruyère ost
  • 1 klype muskatnøtt
  • 0,5 ts salt

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Lag mornaysausen

    Smelt meierismør (2 ss) i en liten kjele på middels varme.

    Tilsett hvetemel (30 g) og visp til en lys, jevn paste.

    Hell i helmelk (240 ml) litt etter litt mens du visper, så du unngår klumper.

    Kok opp, senk varmen og la sausen tykne.

  2. Smaksett sausen

    Trekk kjelen av varmen. Visp inn revet gruyère ost (70 g), muskatnøtt (1 klype) og salt (0,5 ts) til sausen er jevn og tykk.

    Sett til side.

  3. Forbered brødet

    Smør fire av surdeigsbrød (8 skive) med dijonsennep (2 ss).

    Smør de fire andre med et tykt lag av den varme mornaysausen.

  4. Legg på fyll

    Fordel spekeskinke (225 g) på sennepssidene.

    Fordel revet gruyère ost (170 g) på skivene med mornaysaus.

    Sett sammen sandwichene.

  5. Smør brødet

    Smør utsiden sandwichene med mykt meierismør (4 ss) så brødet får en gyllen skorpe ved steking.

  6. Stek sandwichene

    Varm stekepannen på middels varme.

    Stek sandwichene i 2 til 3 minutter per side til brødet er gyllent og sprøtt og osten begynner å smelte.

  7. Gratiner sandwichene

    Legg sandwichene over på stekebrett med bakepapir.

    Smør et ekstra lag mornaysaus på toppen av hver sandwich.

    Sett brettet høyt i ovnen og gratiner under grillelementet i 1 til 2 minutter til toppen bobler og blir lett gyllen.

  8. Stek speilegg

    Varm stekepannen igjen og stek egg (4 stk) til hviten har satt seg og plommen fortsatt er rennende.

    Krydre eggene med totalt salt (1 ts) og pepper (1 ts) .

  9. Monter retten

    Legg ett nykokt speilegg på hver sandwich.

    Server umiddelbart mens alt er varmt og sprøtt.

  10. Serveringsforslag

    Server Croque Madame med en enkel grønn salat, ovnsstekte poteter eller sprø pommes frites.

    En syrlig vinaigrette passer godt for å balansere den rike sandwichen.