Cornish pasty – klassisk britisk håndpai

En Cornish pasty er en solid og smakfull britisk håndpai fylt med mørt storfekjøtt og grove grønnsaker. Denne varianten holder seg tro mot tradisjonen: rå grønnsaker og kjøtt legges lagvis i en solid, flakete paideig som forsegles med den karakteristiske crimp-kanten. Pastyen ble opprinnelig laget som niste for gruvearbeidere i Cornwall, og har siden blitt et ikonisk britisk måltid. Den er mettende, enkel å ta med seg og smaker helt fantastisk nystekt.

Tid
1:30 t
Porsjoner
6
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
pasty

Ingredienser

Hoveddel

  • 450 g mørbradbiffskåret i små terninger
  • 450 g poteterfast type, kuttet i 0.5 cm terninger
  • 225 g kålrotkuttet i 0.5 cm terninger
  • 200 g gul løkskrelt og grovhakket
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 40 g meierismøri små skiver til hver pasty
  • 2 ss hvetemel
  • 1 stk egglett sammenvispet til pensling
  • 440 g hvetemelsiktet
  • 1 ts salt
  • 140 g meierismørkaldt, i terninger
  • 140 g smultsvinefett (lard), kaldt, i terninger
  • 150 ml vanniskaldt

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered grønnsakene

    Skrell poteter (450 g) og kålrot (225 g), og kutt begge deler i små, jevne terninger.

    Skrell og grovhakk gul løk (200 g).

    Sett alt til side.

  2. Forbered kjøttet

    Skjær mørbradbiff (450 g) i små terninger slik at det koker mørt inni pastyen.

    Dryss kjøttet lett med litt av saltet og pepperet for jevn fordeling.

  3. Lag paideigen

    Ha hvetemel (440 g) og salt (1 ts) i en stor bolle.

    Smuldre inn det kalde meierismør (40 g) og smult (140 g) med fingrene til det ligner grove smuler.

    Tilsett iskaldt vann (150 ml) litt etter litt og samle deigen raskt uten å kna for mye.

    Form deigen til en ball, pakk den i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst 3 timer.

  4. Del og kjevle ut deigen

    Del deigen i 6 like store biter.

    Hold bitene du ikke bruker i kjøleskapet.

    Kjevle én deigbit av gangen ut til en sirkel på ca. 20 cm i diameter, omtrent 3 mm tykk.

    Legg sirkelen på et bakepapirkledd stekebrett.

  5. Legg lagvis fyll

    Legg først et lag med potetterninger midt på deigsirkelen, med litt plass øverst og nederst.

    Krydre lett med salt og pepper.

    Legg et lag kålrotterninger, deretter løk, og til slutt kjøttet.

    Legg noen små skiver av meierismør (140 g) på toppen og dryss litt avhvetemel (2 ss) over.

  6. Lukk og form pastyen

    Fukt ytterkanten av deigen med litt vann.

    Løft sidene opp og sammen, og klem dem forsiktig sammen til en tett forsegling på toppen.

    Klem sammen kanten ved å brette små seksjoner av deigen fremover for å lage den klassiske Cornish pasty-kanten.

  7. Gjenta for resten

    Fortsett med alle 6 pastyene og legg dem på stekebrettet.

    Bruk en skarp kniv til å lage et lite snitt øverst på hver pasty slik at damp slipper ut.

  8. Pensle og stek pastyene

    Pensle alle pastyene med det lett sammenvispede egg (1 stk).

    Stek midt i ovnen på 175 °C i 40–50 minutter, eller til pastyene er gyldne og sprø.

    La dem hvile i minst 10 min før servering, siden fyllet blir svært varmt.

  9. Serveringsforslag

    Server varme pastyer sammen med enkel grønn salat, grov sennep eller en liten skål brun saus.

    De er også gode kalde og passer perfekt i matpakke eller på tur.