Chicken pot pie med spicy coleslaw

Dette er en skikkelig trøstematklassiker. En kremet pai fylt med saftige kyllingbiter, milde grønnsaker, myke poteter og terninger av skinke, toppet med et sprøtt lag butterdeig. Ved siden av serveres en frisk og litt sterk coleslaw som gir et fint avbrekk fra den rike paifyllen. Dette er en enkel rett som passer både hverdager og helg, og den er lett å lage for små porsjoner. Perfekt for to til tre personer som vil ha noe varmende og godt.

Tid
30 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
chicken-pie

Ingredienser

Kyllingpai

  • 200 g kyllinglårSkjæres i store biter
  • 175 g kyllingfilet
  • 125 ml kyllingkraftSkjæres i store biter
  • 100 ml helmelk
  • 3 stilk stangselleriSkjæres i skiver
  • 1 stilk purreløkSkjæres i 1 cm biter
  • 125 g småpoteter med skallDeles i to
  • 2 fedd hvitløkSkrelles og hakkes
  • 250 g smårettskinke
  • 25 g meierismør
  • 3 ss hvetemel
  • 0,25 ts muskatnøtt
  • 2 ss bladpersilleFinhakkes
  • 1 ts saltJusteres etter smak
  • 0,5 ts pepperJusteres etter smak
  • 1 ark butterdeig
  • 1 ss melk
  • 1 stk eggeplomme
  • 250 ml paikraftsilt av posjeringskraft

Spicy coleslaw

  • 150 g hvitkålFinsnittes
  • 150 g rødkålFinsnittes
  • 1 stk gulrotSkrelles og rives
  • 1 stk rødbetSkrelles og rives
  • 0,5 stk rødløkSkrelles og rives
  • 3 stk reddikSkjæres i tynne skiver
  • 3 ss majonesTil dressing
  • 0,5 stk sitronPresses til juice
  • 1 stk chiliFrø fjernes, finhakkes
  • 0,5 ts saltSmak til
  • 0,25 ts pepperSmak til

Fremgangsmåte

Kyllingpai

  1. Forbered kyllingen

    Skjær både kyllingfilet (175 g) og kyllinglår (200 g) i biter på omtrent 3 cm.

    Fjern synlig fett og eventuelle sener.

    Legg bitene til side.

  2. Forbered grønnsakene

    Skjær stangselleri (3 stilk) i tynne skiver.

    Skyll purreløk (1 stilk) nøye mellom lagene, og skjær den i 1 cm tykke ringer.

    Skyll småpoteter med skall (125 g) og del dem i to.

    Skrell hvitløk (2 fedd) og finhakk dem.

  3. Posjer kylling og grønnsaker

    Ha kyllingbitene, selleri, purreløk, poteter, hvitløk, smårettskinke (250 g), kyllingkraft (125 ml) og helmelk (100 ml) eller fløte i en stor kjele.

    Kok forsiktig opp, senk varmen og la det småkoke under lokk i 20–25 minutter til kyllingen er mør.

  4. Sil av kraften

    Hell alt gjennom en sil over et litermål.

    Mål opp paikraft (250 ml).

    Fyll på med litt melk hvis du mangler væske.

    Sett kylling og grønnsaker til side.

  5. Lag en lys jevning

    Vask kjelen raskt.

    Smelt meierismør (25 g) på middels varme.

    Rør inn hvetemel (3 ss) og la det surre et par minutter uten å ta farge.

  6. Spe inn kraften

    Tilsett den varme kraften i tre omganger mens du visper.

    Kok opp og rør til du har en glatt, tykk saus.

  7. Smaksett sausen

    Tilsett revet muskatnøtt (0,25 ts), finhakket bladpersille (2 ss), salt (1 ts) og pepper (0,5 ts).

    Juster smaken.

  8. Vend inn fyllet

    Ha kylling, grønnsaker og smårettskinke tilbake i sausen.

    Vend forsiktig til alt er jevnt dekket.

    La blandingen avkjøle i minst 10 min.

  9. Forbered butterdeigen

    Sett ovnen på 220 °C.

    Rull ut butterdeig (1 ark).

    Kutt ut et lokk som passer formen og en 2 cm bred kantstrimmel.

  10. Monter paien

    Legg kantstrimmelen rundt formen og trykk den fast.

    Ha fyllet i formen.

    Legg lokket over og klem det godt fast.

    Skjær et lite hull i midten.

    Pensle med eggeplomme (1 stk) og melk (1 ss).

  11. Stek paien

    Sett formen på et stekebrett og stek i 25–30 minutter til lokket er sprøtt og gyllent.

  12. Serveringsforslag

    Server paien rykende varm med en kald, frisk og litt sterk coleslaw ved siden av.

    Litt ekstra sitronsaft over coleslawen gir god balanse.

Spicy coleslaw

  1. Forbered kålen

    Finsnitt hvitkål (150 g) og rødkål (150 g) og legg dem i en stor bolle.

  2. Riv rotgrønnsakene

    Skrell gulrot (1 stk) og rødbet (1 stk) og riv dem grovt.

    Riv også rødløk (0,5 stk).

    Ha alt i bollen med kålen.

  3. Skjær reddikene

    Skjær reddik (3 stk) i tynne skiver og bland dem med de andre grønnsakene.

  4. Lag dressingen

    Rør sammen majones (3 ss), presset sitronsaft fra sitron (0,5 stk), salt (0,5 ts), pepper (0,25 ts) og finhakket chili (1 stk) i en liten bolle.

  5. Vend sammen coleslaw

    Hell dressingen over grønnsakene og vend alt godt sammen. Sett coleslawen kaldt til servering.