Chicken pot pie med spicy coleslaw
Dette er en skikkelig trøstematklassiker. En kremet pai fylt med saftige kyllingbiter, milde grønnsaker, myke poteter og terninger av skinke, toppet med et sprøtt lag butterdeig. Ved siden av serveres en frisk og litt sterk coleslaw som gir et fint avbrekk fra den rike paifyllen. Dette er en enkel rett som passer både hverdager og helg, og den er lett å lage for små porsjoner. Perfekt for to til tre personer som vil ha noe varmende og godt.

Ingredienser
Kyllingpai
- 200 g kyllinglår – Skjæres i store biter
- 175 g kyllingfilet
- 125 ml kyllingkraft – Skjæres i store biter
- 100 ml helmelk
- 3 stilk stangselleri – Skjæres i skiver
- 1 stilk purreløk – Skjæres i 1 cm biter
- 125 g småpoteter med skall – Deles i to
- 2 fedd hvitløk – Skrelles og hakkes
- 250 g smårettskinke
- 25 g meierismør
- 3 ss hvetemel
- 0,25 ts muskatnøtt
- 2 ss bladpersille – Finhakkes
- 1 ts salt – Justeres etter smak
- 0,5 ts pepper – Justeres etter smak
- 1 ark butterdeig
- 1 ss melk
- 1 stk eggeplomme
- 250 ml paikraft – silt av posjeringskraft
Spicy coleslaw
- 150 g hvitkål – Finsnittes
- 150 g rødkål – Finsnittes
- 1 stk gulrot – Skrelles og rives
- 1 stk rødbet – Skrelles og rives
- 0,5 stk rødløk – Skrelles og rives
- 3 stk reddik – Skjæres i tynne skiver
- 3 ss majones – Til dressing
- 0,5 stk sitron – Presses til juice
- 1 stk chili – Frø fjernes, finhakkes
- 0,5 ts salt – Smak til
- 0,25 ts pepper – Smak til
Fremgangsmåte
Kyllingpai
- Forbered kyllingen
Skjær både kyllingfilet (175 g) og kyllinglår (200 g) i biter på omtrent 3 cm.
Fjern synlig fett og eventuelle sener.
Legg bitene til side. - Forbered grønnsakene
Skjær stangselleri (3 stilk) i tynne skiver.
Skyll purreløk (1 stilk) nøye mellom lagene, og skjær den i 1 cm tykke ringer.
Skyll småpoteter med skall (125 g) og del dem i to.
Skrell hvitløk (2 fedd) og finhakk dem. - Posjer kylling og grønnsaker
Ha kyllingbitene, selleri, purreløk, poteter, hvitløk, smårettskinke (250 g), kyllingkraft (125 ml) og helmelk (100 ml) eller fløte i en stor kjele.
Kok forsiktig opp, senk varmen og la det småkoke under lokk i 20–25 minutter til kyllingen er mør. - Sil av kraften
Hell alt gjennom en sil over et litermål.
Mål opp paikraft (250 ml).
Fyll på med litt melk hvis du mangler væske.
Sett kylling og grønnsaker til side. - Lag en lys jevning
Vask kjelen raskt.
Smelt meierismør (25 g) på middels varme.
Rør inn hvetemel (3 ss) og la det surre et par minutter uten å ta farge. - Spe inn kraften
Tilsett den varme kraften i tre omganger mens du visper.
Kok opp og rør til du har en glatt, tykk saus. - Smaksett sausen
Tilsett revet muskatnøtt (0,25 ts), finhakket bladpersille (2 ss), salt (1 ts) og pepper (0,5 ts).
Juster smaken. - Vend inn fyllet
Ha kylling, grønnsaker og smårettskinke tilbake i sausen.
Vend forsiktig til alt er jevnt dekket.
La blandingen avkjøle i minst 10 min. - Forbered butterdeigen
Sett ovnen på 220 °C.
Rull ut butterdeig (1 ark).
Kutt ut et lokk som passer formen og en 2 cm bred kantstrimmel. - Monter paien
Legg kantstrimmelen rundt formen og trykk den fast.
Ha fyllet i formen.
Legg lokket over og klem det godt fast.
Skjær et lite hull i midten.
Pensle med eggeplomme (1 stk) og melk (1 ss). - Stek paien
Sett formen på et stekebrett og stek i 25–30 minutter til lokket er sprøtt og gyllent.
- Serveringsforslag
Server paien rykende varm med en kald, frisk og litt sterk coleslaw ved siden av.
Litt ekstra sitronsaft over coleslawen gir god balanse.
Spicy coleslaw
- Forbered kålen
Finsnitt hvitkål (150 g) og rødkål (150 g) og legg dem i en stor bolle.
- Riv rotgrønnsakene
Skrell gulrot (1 stk) og rødbet (1 stk) og riv dem grovt.
Riv også rødløk (0,5 stk).
Ha alt i bollen med kålen. - Skjær reddikene
Skjær reddik (3 stk) i tynne skiver og bland dem med de andre grønnsakene.
- Lag dressingen
Rør sammen majones (3 ss), presset sitronsaft fra sitron (0,5 stk), salt (0,5 ts), pepper (0,25 ts) og finhakket chili (1 stk) i en liten bolle.
- Vend sammen coleslaw
Hell dressingen over grønnsakene og vend alt godt sammen. Sett coleslawen kaldt til servering.