Brun lapskaus
Brun lapskaus er en av de mest klassiske rettene i norsk husmannskost, og har vært servert i generasjoner på tvers av landet. Den lages med mørt storfekjøtt som får trekke lenge i kraft, sammen med poteter, gulrøtter, kålrot, persillerot og purre – en kombinasjon som gir en rund og fyldig smak. Dette er en rett som metter godt og varmer ekstra på kjølige dager. Lapskaus er også en rett som ofte forbindes med fellesskap, tradisjon og høytid, og mange familier serverer den både til hverdags og på merkedager. Den er spesielt populær på 17. mai, der den tradisjonelt blir servert som en del av festmåltidet, gjerne med grovt brød eller flatbrød ved siden av.

Ingredienser
Lapskaus
- 800 g storfe – høyrygg av storfe
- 1 stk kjøttbuljong-terning
- 2 ss meierismør
- 3 stk gulrot
- 0,5 stk purreløk
- 150 g persillerot
- 0,5 ts pepper
- 800 g potet
- 150 g kålrot
- 1 ts salt
- 10 dl vann
Fremgangsmåte
Lapskaus
- Brun kjøttet
Skjær storfe (800 g) i terninger og brun i omganger i varm panne med smør (2 ss).
- Kok kjøttet
Ha kjøttet i en stor kjele og tilsett vann (10 dl) og kjøttbuljong-terning (1 stk).
Kok opp, senk varmen og la kjøttet trekke til det er mørt, ca. 2 timer. - Tilsett grønnsaker
Skrell og skjær potet (800 g), gulrot (3 stk), kålrot (150 g) og persillerot (150 g) i terninger.
Skyll purre (0,5 stk) og skjær i ringer.
Tilsett alt i kjelen med kjøttet og kraften. Juster med litt ekstra vann om nødvendig. - La lapskausen småkoke
Kok opp og la småkoke til grønnsakene er møre.
Rør minst mulig slik at lapskausen ikke blir grøtete.
Smak til med salt (1 ts) og pepper (0,5 ts).
Server rykende varm med grovt brød eller flatbrød og tyttebær.