Brun lapskaus

Brun lapskaus er en av de mest klassiske rettene i norsk husmannskost, og har vært servert i generasjoner på tvers av landet. Den lages med mørt storfekjøtt som får trekke lenge i kraft, sammen med poteter, gulrøtter, kålrot, persillerot og purre – en kombinasjon som gir en rund og fyldig smak. Dette er en rett som metter godt og varmer ekstra på kjølige dager. Lapskaus er også en rett som ofte forbindes med fellesskap, tradisjon og høytid, og mange familier serverer den både til hverdags og på merkedager. Den er spesielt populær på 17. mai, der den tradisjonelt blir servert som en del av festmåltidet, gjerne med grovt brød eller flatbrød ved siden av.

Tid
2:20 t
Porsjoner
6
Vanskelighetsgrad
EASY
brun-lapskaus-brown-stew

Ingredienser

Lapskaus

  • 800 g storfehøyrygg av storfe
  • 1 stk kjøttbuljong-terning
  • 2 ss meierismør
  • 3 stk gulrot
  • 0,5 stk purreløk
  • 150 g persillerot
  • 0,5 ts pepper
  • 800 g potet
  • 150 g kålrot
  • 1 ts salt
  • 10 dl vann

Fremgangsmåte

Lapskaus

  1. Brun kjøttet

    Skjær storfe (800 g) i terninger og brun i omganger i varm panne med smør (2 ss).

  2. Kok kjøttet

    Ha kjøttet i en stor kjele og tilsett vann (10 dl) og kjøttbuljong-terning (1 stk).

    Kok opp, senk varmen og la kjøttet trekke til det er mørt, ca. 2 timer.

  3. Tilsett grønnsaker

    Skrell og skjær potet (800 g), gulrot (3 stk), kålrot (150 g) og persillerot (150 g) i terninger.

    Skyll purre (0,5 stk) og skjær i ringer.

    Tilsett alt i kjelen med kjøttet og kraften. Juster med litt ekstra vann om nødvendig.

  4. La lapskausen småkoke

    Kok opp og la småkoke til grønnsakene er møre.

    Rør minst mulig slik at lapskausen ikke blir grøtete.

    Smak til med salt (1 ts) og pepper (0,5 ts).

    Server rykende varm med grovt brød eller flatbrød og tyttebær.