Brioche – luftig smørbrød med egg og tålmodighet

Dette er klassisk brioche slik den skal være: ekstremt luftig, rik på egg og full av meierismør. Resultatet er et brød som er lett som skum, men samtidig saftig og smakfullt. Det krever tid, ikke teknisk vanskelighetsgrad. Lang elting og kald heving gjør jobben. Perfekt til frokost, brunch og luksuriøse arme riddere dagen derpå. Har du rester, bruk dem. Brioche blir bare bedre i ny form.

Tid
30 min
Porsjoner
2
Vanskelighetsgrad
EASY
ultra-fluffy-golden-brioche-loaves--glossy-crust--

Ingredienser

Hoveddel

  • 525 g hvetemelsiktet
  • 40 g sukker
  • 0,33 pk tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 7 stk eggromtempererte
  • 250 g meierismørromtemperert, delt i biter
  • 1 stk eggsammenpisket, til pensling
  • 2 stk brødformerca. 1,5 l
  • 2 stk bakearktil brødformer
  • 1 stk steketermometer (valgfritt)valgfritt, men anbefalt

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Klargjør ingrediensene

    Ta meierismør (250 g) ut av kjøleskapet og la det bli helt romtemperert.

    Del smøret i små biter.

    Ta egg (7 stk) ut i god tid slik at de er romtempererte.

    Kle brødformene med bakepapir og sett til side.

  2. Bland tørrvarene

    Ha hvetemel (525 g), sukker (40 g), tørrgjær (0,33 pk) og salt (1 ts) i bollen til kjøkkenmaskinen.

    Sørg for at saltet er jevnt fordelt i melet før videre bruk.

  3. Tilsett eggene

    Knekk eggene i en egen bolle for kontroll.

    Hell eggene i bakebollen.

    Start elting på lav hastighet og elt i 4–5 minutter til en jevn, men fast deig.

  4. Arbeid inn smøret

    Tilsett de romtempererte smørbitene litt etter litt mens deigen eltes videre på lav hastighet.

    Deigen blir svært klissete.

    Det er riktig. Ikke tilsett mer mel.

    Elt videre i ca. 10 minutter.

  5. Bygg glutennettverket

    Øk hastigheten litt og elt i 1–2 minutter til deigen samler seg mer og slipper kanten av bollen delvis.

  6. Hev kaldt

    Samle deigen til en ball i bollen.

    Dekk bollen tett med plastfolie.

    La deigen stå i romtemperatur i 1 time før den settes i kjøleskap i 12–14 timer.

  7. Del og form deigen

    Ta deigen ut av kjøleskapet og la den tempereres i 1 time.

    Dryss et svært tynt lag mel på arbeidsflaten.

    Hvelv ut deigen og del den i 16 like store biter.

    Rull hver bit til jevne boller.

  8. Etterhev i former

    Legg 8 boller i hver brødform.

    Dekk formene løst med plastfolie.

    La etterheve i 2,5–4 timer til bollene har hevet godt over midten av formene.

  9. Pensle og stek

    Forvarm ovnen til 190 °C over- og undervarme.

    Pisk egg (1 stk) til pensling lett sammen.

    Pensle brødene forsiktig.

    Sett formene nederst i ovnen.

    Stek i 10 minutter, senk deretter temperaturen til 180 °C og stek videre i ca. 25 minutter.

    Bruk steketermometer.

    Kjernetemperatur skal være 96 °C.

  10. Avkjøl brødene

    Ta brødene ut av formene og avkjøl helt på bakerist før oppskjæring.

  11. Serveringsforslag

    Server brioche naturell med godt smør og syltetøy.

    Perfekt til egg og bacon, eller bruk den til luksuriøse arme riddere og brødpudding.