Brioche – luftig smørbrød med egg og tålmodighet
Dette er klassisk brioche slik den skal være: ekstremt luftig, rik på egg og full av meierismør. Resultatet er et brød som er lett som skum, men samtidig saftig og smakfullt. Det krever tid, ikke teknisk vanskelighetsgrad. Lang elting og kald heving gjør jobben. Perfekt til frokost, brunch og luksuriøse arme riddere dagen derpå. Har du rester, bruk dem. Brioche blir bare bedre i ny form.

Ingredienser
Hoveddel
- 525 g hvetemel – siktet
- 40 g sukker
- 0,33 pk tørrgjær
- 1 ts salt
- 7 stk egg – romtempererte
- 250 g meierismør – romtemperert, delt i biter
- 1 stk egg – sammenpisket, til pensling
- 2 stk brødformer – ca. 1,5 l
- 2 stk bakeark – til brødformer
- 1 stk steketermometer (valgfritt) – valgfritt, men anbefalt
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Klargjør ingrediensene
Ta meierismør (250 g) ut av kjøleskapet og la det bli helt romtemperert.
Del smøret i små biter.
Ta egg (7 stk) ut i god tid slik at de er romtempererte.
Kle brødformene med bakepapir og sett til side. - Bland tørrvarene
Ha hvetemel (525 g), sukker (40 g), tørrgjær (0,33 pk) og salt (1 ts) i bollen til kjøkkenmaskinen.
Sørg for at saltet er jevnt fordelt i melet før videre bruk. - Tilsett eggene
Knekk eggene i en egen bolle for kontroll.
Hell eggene i bakebollen.
Start elting på lav hastighet og elt i 4–5 minutter til en jevn, men fast deig. - Arbeid inn smøret
Tilsett de romtempererte smørbitene litt etter litt mens deigen eltes videre på lav hastighet.
Deigen blir svært klissete.
Det er riktig. Ikke tilsett mer mel.
Elt videre i ca. 10 minutter. - Bygg glutennettverket
Øk hastigheten litt og elt i 1–2 minutter til deigen samler seg mer og slipper kanten av bollen delvis.
- Hev kaldt
Samle deigen til en ball i bollen.
Dekk bollen tett med plastfolie.
La deigen stå i romtemperatur i 1 time før den settes i kjøleskap i 12–14 timer. - Del og form deigen
Ta deigen ut av kjøleskapet og la den tempereres i 1 time.
Dryss et svært tynt lag mel på arbeidsflaten.
Hvelv ut deigen og del den i 16 like store biter.
Rull hver bit til jevne boller. - Etterhev i former
Legg 8 boller i hver brødform.
Dekk formene løst med plastfolie.
La etterheve i 2,5–4 timer til bollene har hevet godt over midten av formene. - Pensle og stek
Forvarm ovnen til 190 °C over- og undervarme.
Pisk egg (1 stk) til pensling lett sammen.
Pensle brødene forsiktig.
Sett formene nederst i ovnen.
Stek i 10 minutter, senk deretter temperaturen til 180 °C og stek videre i ca. 25 minutter.
Bruk steketermometer.
Kjernetemperatur skal være 96 °C. - Avkjøl brødene
Ta brødene ut av formene og avkjøl helt på bakerist før oppskjæring.
- Serveringsforslag
Server brioche naturell med godt smør og syltetøy.
Perfekt til egg og bacon, eller bruk den til luksuriøse arme riddere og brødpudding.