Brente mandler

Brente mandler er juleklassikeren som aldri svikter. Søte, sprø og lett karamelliserte med akkurat passe bitterhet fra brent sukker. Dette er ikke vanskelig, men det krever ro, jevn varme og kontinuerlig røring. Tar du deg tiden, får du blanke mandler med dyp karamellsmak som slår alt du kjøper ferdig. Perfekt som snacks, gave på glass eller til kaffebordet i desember.

Tid
35 min
Porsjoner
1
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
brente-mandler2

Ingredienser

Hoveddel

  • 400 g mandlerrå, hele
  • 0,5 dl vannkaldt
  • 150 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ss meierismøri biter
  • 1 stk bakeark
  • 1 stk glass med tett lokk

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Rist mandlene

    Fordel mandler (400 g) jevnt utover bakepapiret i langpannen.

    Rist midt i ovnen på 200 °C i ca. 8 minutter til de er lett gyldne.

    Følg med mot slutten så de ikke blir brent.

    Ta ut og la dem stå klare.

  2. Kok sukkerlake

    Ha vann (0,5 dl), sukker (150 g) og vaniljesukker (1 ts) i stekepannen eller kjelen.

    Kok opp på middels varme under omrøring til sukkeret er helt oppløst.

    La laken småkoke i 2–3 minutter.

  3. Tilsett mandlene

    Ha de ristede mandlene rett i den varme sukkerlaken.

    Skru varmen til litt over middels.

    Rør kontinuerlig med tresleiv eller slikkepott.

  4. Krystalliser og smelt sukkeret

    Fortsett å røre mens sukkeret først krystalliserer og legger seg tørt rundt mandlene.

    Ikke stopp.

    Etter hvert vil sukkeret igjen smelte og bli blank karamell.

    Juster varmen forsiktig om det går for tregt, men ikke for høyt.

  5. Vend inn smøret

    Tilsett meierismør (1 ss) (i terninger) når sukkeret nesten er helt smeltet.

    Rør til smøret er fullstendig smeltet og mandlene er jevnt dekket.

    Smøret reduserer klumping og gir glans.

  6. Avkjøl mandlene

    Hell mandlene over på bakepapiret i langpannen.

    Skill dem raskt fra hverandre med sleiv eller gaffel mens de fortsatt er varme, men pass fingrene.

    La dem avkjøle helt.

  7. Oppbevar riktig

    Når mandlene er helt kalde, ha dem over i et rent, tørt glass med tett lokk.

  8. Serveringsforslag

    Server brente mandler som snacks til kaffe, på julebordet eller i små skåler til dessert.

    Hell dem på et pent glass med bånd og etikett og gi bort som hjemmelaget julegave.