Braiserte hvite bønner med grønnkål og parmesan
En mettende og smakfull rett inspirert av italienske tradisjoner, der hvite bønner og grønnkål småkokes i en aromatisk buljong med fennikel, hvitløk og urter. Serveres med revet parmesan og ristet landbrød for å suge opp den hvitløksduftende kraften. En enkel og næringsrik vegetarmiddag som passer både til hverdag og helg.

Ingredienser
Hoveddel
- 1,5 ss olivenolje – til steking
- 1 stk fennikel – kjernen fjernet og finnhakket
- 1 stk gul løk – finhakket
- 1 ts rosmarin – evt. timian, finhakket
- 5 fedd hvitløk – finhakket
- 0,25 ts chiliflak
- 300 g grønnkål – stilker fjernet og grovhakket
- 800 g hvitbønner – cannellini, skylt og avrent
- 5 dl grønnsakskraft – evt. kylling, usaltet
- 1 ss sitronsaft
- 0,5 dl mozzarella (valgfritt) – revet
- 3 ss parmesan – revet
- 1 ts salt – smak til
- 0,25 ts pepper – smak til
- 4 skive landbrød – ristet til servering
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered grønnsakene
Rens fennikel (1 stk) ved å fjerne stilker og kjerne.
Finhakk fennikel, gul løk (1 stk) og hvitløk (5 fedd).
Skyll grønnkål (300 g), fjern de harde stilkene og grovhakk bladene.
Hakk rosmarin (1 ts). - Surr grønnsakene
Varm opp olivenolje (1.5 ss) i en stor stekepanne eller gryte over middels varme.
Tilsett fennikel, løk og rosmarin (eller timian), og stek i 4–6 minutter til grønnsakene er myke og lett gyldne. - Tilsett hvitløk og chili
Ha i hvitløken og chiliflak (0.25 ts), og la det surre i cirka 1 min til det dufter aromatisk.
- Tilsett grønnkål og la den falle sammen
Tilsett håndfuller med grønnkål (300 g) om gangen.
Rør jevnlig til bladene faller sammen og reduseres i volum. - Tilsett bønner og kraft
Rør inn de skylte hvitbønner (800 g) og hell over grønnsakskraft (5 dl).
Tilsett svart pepper (0.25 ts) og la det koke opp.
Reduser varmen og la det småkoke i 6–8 minutter.
Knus noen av bønnene med en tresleiv for å tykne sausen. - Smak til og fullfør
Ta gryta av varmen.
Rør inn sitronsaft (1 ss) og eventuelt revet mozzarella (0.5 dl).
Tilsett parmesan (3 ss) og smak til med salt (1 ts) og mer pepper etter ønske. - Serveringsforslag
Server de braiserte bønnene i dype tallerkener med ekstra revet parmesan og et dryss chiliflak på toppen.
Legg et par skiver ristet landbrød (4 skive) ved siden av for å suge opp den smakfulle buljongen.
Retten passer også som tilbehør til stekt kylling eller pølse.
Kilde
Lidey Heuck – nytimes.com