Braiserte hvite bønner med grønnkål og parmesan

En mettende og smakfull rett inspirert av italienske tradisjoner, der hvite bønner og grønnkål småkokes i en aromatisk buljong med fennikel, hvitløk og urter. Serveres med revet parmesan og ristet landbrød for å suge opp den hvitløksduftende kraften. En enkel og næringsrik vegetarmiddag som passer både til hverdag og helg.

Tid
30 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
bowl-of-braised-white-beans

Ingredienser

Hoveddel

  • 1,5 ss olivenoljetil steking
  • 1 stk fennikelkjernen fjernet og finnhakket
  • 1 stk gul løkfinhakket
  • 1 ts rosmarinevt. timian, finhakket
  • 5 fedd hvitløkfinhakket
  • 0,25 ts chiliflak
  • 300 g grønnkålstilker fjernet og grovhakket
  • 800 g hvitbønnercannellini, skylt og avrent
  • 5 dl grønnsakskraftevt. kylling, usaltet
  • 1 ss sitronsaft
  • 0,5 dl mozzarella (valgfritt)revet
  • 3 ss parmesanrevet
  • 1 ts saltsmak til
  • 0,25 ts peppersmak til
  • 4 skive landbrødristet til servering

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered grønnsakene

    Rens fennikel (1 stk) ved å fjerne stilker og kjerne.

    Finhakk fennikel, gul løk (1 stk) og hvitløk (5 fedd).

    Skyll grønnkål (300 g), fjern de harde stilkene og grovhakk bladene.

    Hakk rosmarin (1 ts).

  2. Surr grønnsakene

    Varm opp olivenolje (1.5 ss) i en stor stekepanne eller gryte over middels varme.

    Tilsett fennikel, løk og rosmarin (eller timian), og stek i 4–6 minutter til grønnsakene er myke og lett gyldne.

  3. Tilsett hvitløk og chili

    Ha i hvitløken og chiliflak (0.25 ts), og la det surre i cirka 1 min til det dufter aromatisk.

  4. Tilsett grønnkål og la den falle sammen

    Tilsett håndfuller med grønnkål (300 g) om gangen.

    Rør jevnlig til bladene faller sammen og reduseres i volum.

  5. Tilsett bønner og kraft

    Rør inn de skylte hvitbønner (800 g) og hell over grønnsakskraft (5 dl).

    Tilsett svart pepper (0.25 ts) og la det koke opp.

    Reduser varmen og la det småkoke i 6–8 minutter.

    Knus noen av bønnene med en tresleiv for å tykne sausen.

  6. Smak til og fullfør

    Ta gryta av varmen.

    Rør inn sitronsaft (1 ss) og eventuelt revet mozzarella (0.5 dl).

    Tilsett parmesan (3 ss) og smak til med salt (1 ts) og mer pepper etter ønske.

  7. Serveringsforslag

    Server de braiserte bønnene i dype tallerkener med ekstra revet parmesan og et dryss chiliflak på toppen.

    Legg et par skiver ristet landbrød (4 skive) ved siden av for å suge opp den smakfulle buljongen.

    Retten passer også som tilbehør til stekt kylling eller pølse.

Kilde

Lidey Heucknytimes.com