Bobotie – Sør-Afrikas nasjonalrett

Bobotie er Sør-Afrikas ikoniske kjøttrett – en aromatisk og gyllen ovnsbakt form laget av krydret kjøttdeig, sødmefulle aprikoser og en kremet eggemelk på toppen. Retten kombinerer smaker fra øst og vest i en harmonisk blanding av søtt, syrlig og krydret. Serveres tradisjonelt med ris farget med gurkemeie. Resultatet er en varm og balansert rett som viser hvordan Sør-Afrikas matkultur forener ulike tradisjoner til noe unikt.

Tid
1 t
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
south-african-bobotie

Ingredienser

Hoveddel

  • 3 skive brødlyst, uten skorpe
  • 2 ss solsikke/raps/stekeoljetil steking
  • 1 stk gul løkfinhakket
  • 2 ss karristyrke etter smak
  • 1 ts estragonevt, oregano
  • 1 ts spisskummen
  • 0,5 ts gurkemeie
  • 2 fedd hvitløkfinhakket
  • 400 g kjøttdeig av storfe
  • 4 ss tomatpuré
  • 4 ss mango chutney
  • 6 stk tørket aprikosskåret i strimler
  • 1 stk sitronsaft og finrevet skall (zest)
  • 1 ts saltsmak til
  • 0,5 ts peppersmak til
  • 2 stk egg
  • 4 stk laurbærblad
  • 300 g risgjerne langkornet
  • 0,5 ts gurkemeie
  • 2 dl melktil bløtlegging av brød
  • 1 dl melk

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Klargjør ingrediensene

    Skjær bort skorpen på brød (3 skive).

    Finhakk gul løk (1 stk) og hvitløk (2 fedd).

    Skjær tørket aprikos (6 stk) i strimler.

    Riv skallet (zest) av sitron (1 stk) og press ut saften.

  2. Bløtlegg brødet

    Legg brødskivene i melk (2 dl) og la dem trekke til de er myke.

  3. Stek løken

    Varm solsikke/raps/stekeolje (2 ss) i en stor stekepanne på middels varme.

    Surr finhakket løk til den blir blank og myk.

    Tilsett karri (2 ss), estragon (1 ts), spisskummen (1 ts), gurkemeie (0.5 ts) og laurbærblad (4 stk).

    Stek videre i 1–2 minutter for å frigjøre aromaene.

  4. Tilsett hvitløk og kjøttdeig

    Ha i finhakket hvitløk (2 fedd) og kjøttdeig av storfe (400 g).

    Stek under omrøring til kjøttet får en jevn, gyllen farge.

  5. Bland inn smakene

    Rør inn tomatpuré (4 ss), mango chutney (4 ss), aprikosstrimler og sitronzest.

    Hell over sitronsaften og la det surre et par minutter.

    Smak til med salt (1 ts) og pepper (0.5 ts).

  6. Forbered eggemelken

    Klem ut melken av brødet, men ta vare på den.

    Bland denne melken med resterende melk (1 dl) og pisk inn egg (2 stk) med visp.

  7. Tilsett brødet

    Hakk opp brødet og bland det inn i kjøttmassen i pannen.

    Stek alt sammen i 2–3 minutter slik at brødet absorberer smakene.

  8. Stek bobotien

    Ha kjøttblandingen i en smurt ildfast form.

    Hell eggemelken jevnt over og stikk laurbærbladene lett ned i overflaten.

    Stek midt i ovnen på 180 °C (varmluft) i ca. 35 min, til overflaten er gyllen og stivnet.

  9. Kok risen

    Kok ris (300 g) som anvist på pakken.

    Tilsett litt gurkemeie (0.5 ts) i kokevannet for gyllen farge.

  10. Serveringsforslag

    Server bobotie rett fra formen, med nykokt, gyllen ris og gjerne en klatt chutney eller en frisk tomatsalat ved siden av.

    Retten passer godt både til hverdag og som spennende gjestemat.

Bobotie – Sør-Afrikas nasjonalrett oppskrift – Sørafrikansk | Matly