Bobotie – Sør-Afrikas nasjonalrett
Bobotie er Sør-Afrikas ikoniske kjøttrett – en aromatisk og gyllen ovnsbakt form laget av krydret kjøttdeig, sødmefulle aprikoser og en kremet eggemelk på toppen. Retten kombinerer smaker fra øst og vest i en harmonisk blanding av søtt, syrlig og krydret. Serveres tradisjonelt med ris farget med gurkemeie. Resultatet er en varm og balansert rett som viser hvordan Sør-Afrikas matkultur forener ulike tradisjoner til noe unikt.

Ingredienser
Hoveddel
- 3 skive brød – lyst, uten skorpe
- 2 ss solsikke/raps/stekeolje – til steking
- 1 stk gul løk – finhakket
- 2 ss karri – styrke etter smak
- 1 ts estragon – evt, oregano
- 1 ts spisskummen
- 0,5 ts gurkemeie
- 2 fedd hvitløk – finhakket
- 400 g kjøttdeig av storfe
- 4 ss tomatpuré
- 4 ss mango chutney
- 6 stk tørket aprikos – skåret i strimler
- 1 stk sitron – saft og finrevet skall (zest)
- 1 ts salt – smak til
- 0,5 ts pepper – smak til
- 2 stk egg
- 4 stk laurbærblad
- 300 g ris – gjerne langkornet
- 0,5 ts gurkemeie
- 2 dl melk – til bløtlegging av brød
- 1 dl melk
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Klargjør ingrediensene
Skjær bort skorpen på brød (3 skive).
Finhakk gul løk (1 stk) og hvitløk (2 fedd).
Skjær tørket aprikos (6 stk) i strimler.
Riv skallet (zest) av sitron (1 stk) og press ut saften. - Bløtlegg brødet
Legg brødskivene i melk (2 dl) og la dem trekke til de er myke.
- Stek løken
Varm solsikke/raps/stekeolje (2 ss) i en stor stekepanne på middels varme.
Surr finhakket løk til den blir blank og myk.
Tilsett karri (2 ss), estragon (1 ts), spisskummen (1 ts), gurkemeie (0.5 ts) og laurbærblad (4 stk).
Stek videre i 1–2 minutter for å frigjøre aromaene. - Tilsett hvitløk og kjøttdeig
Ha i finhakket hvitløk (2 fedd) og kjøttdeig av storfe (400 g).
Stek under omrøring til kjøttet får en jevn, gyllen farge. - Bland inn smakene
Rør inn tomatpuré (4 ss), mango chutney (4 ss), aprikosstrimler og sitronzest.
Hell over sitronsaften og la det surre et par minutter.
Smak til med salt (1 ts) og pepper (0.5 ts). - Forbered eggemelken
Klem ut melken av brødet, men ta vare på den.
Bland denne melken med resterende melk (1 dl) og pisk inn egg (2 stk) med visp. - Tilsett brødet
Hakk opp brødet og bland det inn i kjøttmassen i pannen.
Stek alt sammen i 2–3 minutter slik at brødet absorberer smakene. - Stek bobotien
Ha kjøttblandingen i en smurt ildfast form.
Hell eggemelken jevnt over og stikk laurbærbladene lett ned i overflaten.
Stek midt i ovnen på 180 °C (varmluft) i ca. 35 min, til overflaten er gyllen og stivnet. - Kok risen
Kok ris (300 g) som anvist på pakken.
Tilsett litt gurkemeie (0.5 ts) i kokevannet for gyllen farge. - Serveringsforslag
Server bobotie rett fra formen, med nykokt, gyllen ris og gjerne en klatt chutney eller en frisk tomatsalat ved siden av.
Retten passer godt både til hverdag og som spennende gjestemat.