Blomkålris med grønnsaker
Fried rice er en klassiker, men for de som ønsker å kutte ned på ris eller spise mer grønnsaker er blomkål fried rice et nydelig alternativ. Frisk blomkål kjøres til riskorn, presses fri for væske og stekes raskt med gulrot, erter, hvitløk og egg. En saus av soyasaus, mirin og litt sukker gir balanse mellom sødme og umami. Toppet med sprøstekte sjalottløk, vårløk og sesamfrø får retten både tekstur og ekstra smak. Retten kan lett tilpasses: lag den vegansk ved å droppe eggene, eller legg til kylling, svin eller scampi for mer protein.

Ingredienser
Hoveddel
- 1 stk blomkål
- 3 ss soyasaus – tamari for glutenfri
- 2 ss hvitvin – tørr evt. eplejuice
- 1 ts sukker
- 0,25 dl solsikke/raps/stekeolje
- 2 stk sjalottløk
- 2 stk egg
- 1 stk gulrot
- 3 fedd hvitløk
- 75 g erter
- 2 stk vårløk
- 2 ss sesamfrø (valgfritt) – ristende
- 0,5 ts salt
- 0,25 ts pepper
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered blomkålris
Del blomkål (1 stk) i buketter. Kjør i food processor til riskornstørrelse (unngå å overprosessere). Legg i et rent kjøkkenhåndkle og press ut overflødig væske.
- Lag saus
Rør sammen soyasaus (3 ss), hvitvin (2 ss) og sukker (1 ts) (eller eplejuice + riseddik) i en liten bolle. Sett til side.
- Sprøstekt sjalottløk
Skrell sjalottløk (2 stk) og skjær i tynne skiver. Varm solsikke/raps/stekeolje (0.25 dl) i wok eller stor stekepanne. Stek sjalottløken til den er gyllen og sprø (ca. 2–3 min). Ta ut med hullsleiv og legg på kjøkkenpapir. La ca. 1 ss olje være igjen i panna.
- Egg
Pisk egg (2 stk) lett i en bolle. Ha dem i panna og stek raskt på middels høy varme til de er akkurat satt, ca. 30 sek. Ta ut og legg til side.
- Grønnsaker
Skrell gulrot (1 stk) og kutt i tynne fyrstikkstaver. Skrell hvitløk (3 fedd) og finhakk. Ha gulrot, hvitløk og frosne erter (75 g) i panna og stek under omrøring i ca. 30 sek.
- Stek blomkålris
Tilsett blomkålrisen. Stek under omrøring i ca. 2 min til den er lett myk, men fortsatt har litt tyggemotstand.
- Saus og egg
Skru opp varmen til høy. Hell over soyasausblandingen. Stek videre ca. 1 min til væsken nesten er fordampet. Vend inn eggene. Smak til med salt (0.5 ts) og pepper (0.25 ts).
- Servering
Rens og skjær vårløk (2 stk) i tynne skiver. Strø vårløk, sprøstekt sjalottløk og ristede sesamfrø (2 ss) over retten før servering.
ServeringsforslagServer som siderett til kylling, svin eller scampi.
Lag vegansk versjon ved å droppe egg eller bruke eggerstatning.
Tilsett chili eller fersk ingefær for ekstra sting.