Blåbærsaft
Denne oppskriften gir deg ren og naturlig blåbærsaft uten tilsetningsstoffer. Saften får en dyp lilla farge og fyldig smak fra de modne bærene. Du kan bruke både ferske og frosne blåbær, og metoden fungerer like bra for andre bær som bringebær, rips eller rabarbra. Saften holder seg lenge på steriliserte flasker og kan nytes både varm og kald – perfekt hele året.

Ingredienser
Hoveddel
- 800 g blåbær – ferske eller frosne
- 3 dl vann
- 3 g sukker
- 4 stk sylteglass – à 3 dl
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Kok bærene
Ha de ferske eller frosne blåbær (800 g) i en stor kjele sammen med vann (3 dl).
Kok opp og la det småkoke i omtrent 10 min, til bærene har sluppet saften og blitt myke. - Sil saften
Legg et sileklede eller et rent kjøkkenhåndkle over en stor bolle eller panne.
Hell den varme bærblandingen over, og la saften renne sakte av i minst 30 min.
Ikke press for hardt – da blir saften uklar. - Kok saften med sukker
Mål opp mengden saft du har fått, og hell den tilbake i kjelen.
Tilsett sukker (3 g) og varm opp under omrøring til det koker.
La det småkoke i 2–3 minutter, til sukkeret er helt oppløst. - Fyll på flasker
Bruk trakt og hell den varme saften forsiktig over i steriliserte sylteglass (4 stk).
Tørk flasketuten med papir fuktet i eddik, og skru på korkene mens saften fortsatt er varm. - Avkjøl og oppbevar
La flaskene stå i romtemperatur til de er avkjølt. Oppbevar mørkt og kjølig – gjerne i kjeller eller kjøleskap.
- Serveringsforslag
Server saften kald med isbiter og frisk mynte, eller varm den forsiktig opp på vinteren for en lun drikk. Den kan også blandes ut med vann eller kullsyre for en lettere variant.
Kilde
Kari Støfringsdal – NRK mat