Bibimbap (Koreansk risbolle med kjøtt og grønnsaker)

Bibimbap er en av de mest kjente koreanske rettene, og kombinerer ris, grønnsaker, kjøtt og egg til en komplett og næringsrik bolle. Grønnsakene tilberedes hver for seg for å bevare farger og smak, mens kjøttet marineres i en aromatisk blanding av soyasaus, sesamolje og hvitløk. En syrlig og krydret saus med gochujang binder alt sammen. Retten kan varieres i det uendelige og tilpasses både vegetarisk og vegansk kosthold.

Tid
1 t
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
korean-bibimbap-bowl

Ingredienser

Hoveddel

  • 200 g kjøttdeig av storfe
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ss sesamolje
  • 1 ts brunt sukker
  • 0,5 ts hvitløkfinhakket
  • 250 g fersk spinat
  • 350 g bønnespirer
  • 100 g shiitakesoppevt. aromasopp
  • 1 stk gulrot
  • 0,5 ts havsalt
  • 4 stk egg
  • 4 dl jasminris
  • 4 ark tørket nori (ristet sjøgress)skåret i tynne strimler
  • 2 ss gochujang (koreansk chilipaste)
  • 1 ss sesamolje
  • 1 ss sukker
  • 1 ss vann
  • 1 ss sesamfrøristede
  • 1 ts eplecidereddik
  • 1 ts hvitløk
  • 1 ss solsikke/raps/stekeolje

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Mariner kjøttet

    Bland kjøttdeig av storfe (200 g) med soyasaus (2 ss), sesamolje (1 ss), brunt sukker (1 ts) og finhakket hvitløk (0.5 ts) i en bolle.

    La stå i minst 30 min mens du forbereder grønnsakene.

  2. Tilbered spinat

    Skyll fersk spinat (250 g) grundig i kaldt vann.

    Kok opp en liten kjele med vann, legg i spinaten og blancher i 1 min.

    Skyll i kaldt vann og klem ut overflødig væske.

    Legg til side.

  3. Kok bønnespirene

    Skyll bønnespirer (350 g).

    Kok dem i lettsaltet vann i 3–4 minutter.

    Hell av vannet og skyll raskt i kaldt vann.

    Sett til side.

  4. Stek gulrøtter

    Skrell gulrot (1 stk) og skjær den i tynne strimler (julienne).

    Varm opp solsikke/raps/stekeolje (1 ss) i en wok, tilsett gulrot og halvparten av havsalt (0.5 ts).

    Fres i 2–3 minutter til lett møre.

    Legg til side.

  5. Stek sopp

    Skyll og skjær shiitakesopp (100 g) i tynne skiver.

    Varm opp solsikke/raps/stekeolje (1 ss) i woken, tilsett sopp og resten av havsalt (0.5 ts).

    Stek i 3 min til myk.

    Sett til side.

  6. Stek kjøttet

    Varm opp solsikke/raps/stekeolje (1 ss) i woken.

    Tilsett marinert kjøttdeig og stek på middels høy varme i 3–4 minutter til gjennomstekt.

    Sett til side.

  7. Lag sausen
    • Bland gochujang (koreansk chilipaste) (2 ss)

    • sesamolje (1 ss)

    • sukker (1 ss)

    • vann (1 ss)

    • Ristede sesamfrø (1 ss)

    • eplecidereddik (1 ts)

    • Finhakket hvitløk (1 ts)

    i en liten bolle.

    Rør til en jevn saus.

  8. Stek eggene

    Varm solsikke/raps/stekeolje (1 ss) i en panne og stek egg (4 stk) til ønsket konsistens (speilegg med rennende plomme er mest tradisjonelt).

  9. Monter bibimbap

    Fordel varm jasminris (4 dl) i boller.

    Legg spinat, bønnespirer, gulrot, sopp og kjøtt i separate seksjoner oppå risen.

    Legg et speilegg på toppen, dryss over tørket nori (ristet sjøgress) (4 ark) -strimler og server med saus ved siden av.

Kilde

Suemykoreankitchen.com

Bibimbap (Koreansk risbolle med kjøtt og grønnsaker) oppskrift – Koreansk | Matly