Benne wafers (sesamkjeks fra Sørstatene)
Crispy, tynne og lett nøtteaktige småkaker laget med ristet sesamfrø. Benne wafers stammer fra det sentrale Afrika, der “benne” betyr sesam – et symbol på lykke og velstand. Oppskriften ble videreført til Sørstatene i USA gjennom afrikanske slaver og er i dag en klassisk delikatesse i Charleston. Disse kjeksene er sprø, søte og perfekte til kaffe, te eller et glass melk.

Ingredienser
Hoveddel
- 100 g sesamfrø – lyse, til risting
- 115 g meierismør – romtemperert
- 150 g brunt sukker
- 1 stk egg – romtemperert
- 70 g hvetemel – siktet
- 1 ts bakepulver
- 1 ts vaniljeekstrakt
- 0,25 ts salt
- 2 stk bakeark
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Rist sesamfrøene
Ha sesamfrø (100 g) i en tørr, tykkbunnet stekepanne.
Rør hele tiden på middels varme til de får en gyllen farge og dufter nøtteaktig.
Pass nøye på – de kan brenne seg raskt.
Avkjøl frøene på en tallerken. - Pisk smør og sukker
Ha romtemperert meierismør (115 g) og brunt sukker (150 g) i en bolle.
Visp med håndmikser eller kjøkkenmaskin til blandingen blir lys og luftig. - Tilsett egg og vanilje
Knekk egg (1 stk) i bollen og tilsett vaniljeekstrakt (1 ts).
Pisk videre til alt er godt blandet. - Bland inn det tørre
Sikt sammen hvetemel (70 g), bakepulver (1 ts) og salt (0.25 ts) i en egen bolle.
Vend dette forsiktig inn i smørblandingen med en slikkepott, til du får en jevn deig. - Tilsett sesamfrøene
Rør inn de avkjølte, ristede sesamfrøene for hånd.
Pass på at frøene fordeles jevnt i deigen. - Stek kjeksene
Sett ovnen på 175 °C over- og undervarme.
Kle to stekebrett med bakepapir.
Bruk en teskje og legg små klatter med deig på brettet, med god avstand mellom (ca. 5 cm), da de flyter ut under steking.
Stek midt i ovnen i 8–10 minutter, til kantene er gyllenbrune. - Avkjøl
Trekk bakepapiret forsiktig av stekebrettet og la kjeksene avkjøle på rist.
De blir sprø først når de er helt kalde. - Serveringsforslag
Server benne wafers som sprø småkaker til kaffe, te eller melk.
De er også nydelige sammen med iskrem eller vaniljeyoghurt.
Oppbevar i tett boks ved romtemperatur.