Benne wafers (sesamkjeks fra Sørstatene)

Crispy, tynne og lett nøtteaktige småkaker laget med ristet sesamfrø. Benne wafers stammer fra det sentrale Afrika, der “benne” betyr sesam – et symbol på lykke og velstand. Oppskriften ble videreført til Sørstatene i USA gjennom afrikanske slaver og er i dag en klassisk delikatesse i Charleston. Disse kjeksene er sprø, søte og perfekte til kaffe, te eller et glass melk.

Tid
30 min
Porsjoner
30
Vanskelighetsgrad
EASY
benne-wafers

Ingredienser

Hoveddel

  • 100 g sesamfrølyse, til risting
  • 115 g meierismørromtemperert
  • 150 g brunt sukker
  • 1 stk eggromtemperert
  • 70 g hvetemelsiktet
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 0,25 ts salt
  • 2 stk bakeark

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Rist sesamfrøene

    Ha sesamfrø (100 g) i en tørr, tykkbunnet stekepanne.

    Rør hele tiden på middels varme til de får en gyllen farge og dufter nøtteaktig.

    Pass nøye på – de kan brenne seg raskt.

    Avkjøl frøene på en tallerken.

  2. Pisk smør og sukker

    Ha romtemperert meierismør (115 g) og brunt sukker (150 g) i en bolle.

    Visp med håndmikser eller kjøkkenmaskin til blandingen blir lys og luftig.

  3. Tilsett egg og vanilje

    Knekk egg (1 stk) i bollen og tilsett vaniljeekstrakt (1 ts).

    Pisk videre til alt er godt blandet.

  4. Bland inn det tørre

    Sikt sammen hvetemel (70 g), bakepulver (1 ts) og salt (0.25 ts) i en egen bolle.

    Vend dette forsiktig inn i smørblandingen med en slikkepott, til du får en jevn deig.

  5. Tilsett sesamfrøene

    Rør inn de avkjølte, ristede sesamfrøene for hånd.

    Pass på at frøene fordeles jevnt i deigen.

  6. Stek kjeksene

    Sett ovnen på 175 °C over- og undervarme.

    Kle to stekebrett med bakepapir.

    Bruk en teskje og legg små klatter med deig på brettet, med god avstand mellom (ca. 5 cm), da de flyter ut under steking.

    Stek midt i ovnen i 8–10 minutter, til kantene er gyllenbrune.

  7. Avkjøl

    Trekk bakepapiret forsiktig av stekebrettet og la kjeksene avkjøle på rist.

    De blir sprø først når de er helt kalde.

  8. Serveringsforslag

    Server benne wafers som sprø småkaker til kaffe, te eller melk.

    De er også nydelige sammen med iskrem eller vaniljeyoghurt.

    Oppbevar i tett boks ved romtemperatur.