Béarnaisesaus (restaurantvariant)

En klassisk fransk saus med silkemyk konsistens og frisk smak av estragon. Dette er restaurantvarianten – rik på smør, lett syrlig og perfekt til biff, entrecôte eller grillet kjøtt.

Tid
25 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
image-of-a-bearnaise-sauce

Ingredienser

Hoveddel

  • 400 g meierismør
  • 1 stk eggeplomme
  • 2 stk sjalottløk
  • 1 ts hele pepperkorn
  • 1 neve estragon
  • 0,5 stk sitronsaften
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 1 dl hvitvintørr
  • 1 dl vann
  • 0,5 ts salt

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered råvarene

    Skrell og finhakk sjalottløk (2 stk).

    Skyll estragon (1 neve), plukk bladene og finhakk dem. Sett bladene til side og bruk stilkene i reduksjonen.

    Press saften av sitron (0.5 stk) .

  2. Lag reduksjon

    Ha sjalottløk, hele pepperkorn (1 ts), hvitvinseddik (1 ss), hvitvin (1 dl), vann (1 dl) og estragonstilker i en liten kjele.

    Kok inn til ca. 2–3 ss væske gjenstår. Sil av og sett reduksjonen til side.

  3. Klaret og varmet smør

    Smelt meierismør (400 g) forsiktig på lav varme.

    Skill av det klare, gule smøret fra bunnfallet.

    Hold smøret varmt (ca. 60–70 °C) til bruk.

  4. Pisk eggeplommen

    Ha eggeplomme (1 stk) og reduksjonen i en bolle.

    Sett bollen over et varmt vannbad (ikke kokende).

    Pisk til blandingen blir luftig og tykner.

  5. Spe inn smør

    Tilsett det varme, klarede smøret i en tynn stråle mens du visper kraftig.

    Fortsett til sausen er tykk og blank.

  6. Smak til

    Rør inn de finhakkede estragonbladene og sitronsaften.

    Smak til med salt (0.5 ts).

  7. Servering

    Server sausen straks til biff, entrecôte eller annet grillet kjøtt.

Béarnaisesaus (restaurantvariant) oppskrift – Fransk | Matly