Baked feta pasta
En moderne klassiker som har tatt TikTok med storm! Søte cherrytomater og kremet fetaost bakes sammen til en deilig saus, som blandes med pasta og toppes med frisk basilikum og sitronskall. En rask, enkel og utrolig smakfull middag.

Ingredienser
Hoveddel
- 250 g cherrytomater
- 200 g fetaost
- 3 ss solsikke/raps/stekeolje
- 2 fedd hvitløk
- 2 ts oregano
- 0,5 ts salt
- 0,25 ts pepper
- 200 g pasta
- 1 dl pastavann – fra koking av pastaen
- 0,5 stk sitron – revet skall
- 4 stilk fersk basilikum
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered grønnsakene
Skyll cherrytomater (250 g) og legg dem i en ildfast form. Skrell hvitløk (2 fedd) og finriv eller finhakk dem. Skyll fersk basilikum (4 stilk) og klapp den tørr med kjøkkenpapir.
- Legg i feta og krydre
Plasser hele fetaost (200 g) midt i formen med tomatene. Rør sammen solsikke/raps/stekeolje (3 ss), hvitløk (2 fedd), oregano (2 ts), salt (0.5 ts) og pepper (0.25 ts) i en liten skål og fordel over cherrytomater (250 g) og ost.
- Bak i ovnen
Sett formen midt i ovnen på 230 °C. Stek i ca. 30 min, til tomatene sprekker og fetaosten er myk.
- Kok pastaen
Kok pastaen i lettsaltet vann etter anvisning på pakken, til den er al dente. Spar på ca. pastavann (1 dl) av kokevannet før du siler av resten.
- Lag sausen
Ta formen ut av ovnen. Bruk en gaffel til å mose sammen tomater og fetaost til en kremet saus. Smak til med ekstra krydder eller en klype sukker hvis den er for syrlig.
- Bland sammen
Ha pastaen over i formen. Vend alt godt sammen, og tilsett litt pastavann hvis du ønsker en mer kremet konsistens.
- Server
Riv over sitronskall av sitron (0.5 stk) og dryss på fersk basilikum (4 stilk) før servering. Server gjerne med godt brød ved siden av.