Ambrosiabrød (Stavangerbrød)

Ambrosiabrød, ofte kalt Stavangerbrød i Rogaland, er myke, saftige og søte hvetebrød fulle av svulmende rosiner. De minner om julekake, men er mindre, rundere og enda mer myke. Hemmeligheten ligger i å trekke rosinene i varm melk med smør og sukker, som gjør dem plumpet og søte før deigen settes. Brødene holder seg myke lenge og fryser svært godt. Dette er klassisk norsk gjærbakst på sitt beste.

Tid
1:40 t
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
ambrosiabrod

Ingredienser

Hoveddel

  • 5 dl melkVarmes opp
  • 125 g meierismørSkjæres i terninger
  • 150 g sukker
  • 200 g rosiner
  • 50 g fersk gjærSmuldres og røres ut
  • 2 stk eggPiskes lett
  • 800 g hvetemel
  • 2 stk bakeark
  • 1 stk eggtil pensling, piskes lett
  • 1 ss melktil pensling

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Varm melkeblandingen

    Varm melk (5 dl) i en kjele.

    Tilsett meierismør (125 g) i terninger og smelt det helt.

    Rør inn sukker (150 g) til det løser seg.

  2. Bløtlegg rosinene

    Rør inn rosiner (200 g) i den varme melkeblandingen og la dem trekke så de sveller.

    Avkjøl til blandingen er lun (ca. 37 °C).

  3. Løs opp gjæren

    Ta litt av den lunkne melkeblandingen i en bolle.

    Smuldre fersk gjær (50 g) i bollen og rør til den løser seg.

  4. Bland væsken

    Tilsett resten av den lunkne melkeblandingen med rosiner.

    Pisk egg (2 stk) lett og bland inn.

  5. Elt deigen

    Tilsett hvetemel (800 g) gradvis og elt til du får en jevn, myk deig.

    Juster med litt mel om nødvendig.

    Dekk deigen og la heve i 1 time.

  6. Form brødene

    Strø mel på benken.

    Del deigen i 4 like store emner og form til runde brød på ca. 18 cm.

  7. Klargjør stekebrett

    Dekk stekebrett med bakepapir og legg to brød per brett.

  8. Dekk to stekebrett med bakepapir og legg to brød per brett.

    Dekk med kjøkkenklede og etterhev i 20 min.

  9. Pensle brødene

    Pisk sammen egg (1 stk) og melk (1 ss) og pensle brødene.

  10. Stek brødene

    Stek ett brett om gangen nederst i ovnen på 200 °C i omtrent 20 min.

    Avkjøl på rist.

  11. Serveringsforslag

    Server med smør, brunost, syltetøy eller som kaffekos.

    Perfekt til jul, men flotte hele året.