Ambrosiabrød (Stavangerbrød)
Ambrosiabrød, ofte kalt Stavangerbrød i Rogaland, er myke, saftige og søte hvetebrød fulle av svulmende rosiner. De minner om julekake, men er mindre, rundere og enda mer myke. Hemmeligheten ligger i å trekke rosinene i varm melk med smør og sukker, som gjør dem plumpet og søte før deigen settes. Brødene holder seg myke lenge og fryser svært godt. Dette er klassisk norsk gjærbakst på sitt beste.

Ingredienser
Hoveddel
- 5 dl melk – Varmes opp
- 125 g meierismør – Skjæres i terninger
- 150 g sukker
- 200 g rosiner
- 50 g fersk gjær – Smuldres og røres ut
- 2 stk egg – Piskes lett
- 800 g hvetemel
- 2 stk bakeark
- 1 stk egg – til pensling, piskes lett
- 1 ss melk – til pensling
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Varm melkeblandingen
Varm melk (5 dl) i en kjele.
Tilsett meierismør (125 g) i terninger og smelt det helt.
Rør inn sukker (150 g) til det løser seg. - Bløtlegg rosinene
Rør inn rosiner (200 g) i den varme melkeblandingen og la dem trekke så de sveller.
Avkjøl til blandingen er lun (ca. 37 °C). - Løs opp gjæren
Ta litt av den lunkne melkeblandingen i en bolle.
Smuldre fersk gjær (50 g) i bollen og rør til den løser seg. - Bland væsken
Tilsett resten av den lunkne melkeblandingen med rosiner.
Pisk egg (2 stk) lett og bland inn. - Elt deigen
Tilsett hvetemel (800 g) gradvis og elt til du får en jevn, myk deig.
Juster med litt mel om nødvendig.
Dekk deigen og la heve i 1 time. - Form brødene
Strø mel på benken.
Del deigen i 4 like store emner og form til runde brød på ca. 18 cm. - Klargjør stekebrett
Dekk stekebrett med bakepapir og legg to brød per brett.
- Dekk to stekebrett med bakepapir og legg to brød per brett.
Dekk med kjøkkenklede og etterhev i 20 min.
- Pensle brødene
Pisk sammen egg (1 stk) og melk (1 ss) og pensle brødene.
- Stek brødene
Stek ett brett om gangen nederst i ovnen på 200 °C i omtrent 20 min.
Avkjøl på rist. - Serveringsforslag
Server med smør, brunost, syltetøy eller som kaffekos.
Perfekt til jul, men flotte hele året.